Kampen i Danmark

Intervju med Marie Fredriksen från Avantis danska systertidning Socialistisk Standpunkt.

Hur märks krisen?

Ekonomin gick ned med fem procent under krisen och har sedan dess bara ökat sakta så krisen märks. Det har varit många avskedanden i den privata sektorn och nu har de spridit sig också till den offentliga sektorn.

170 000 är arbetslösa och detta utnyttjas för att öka arbetstakten. Regeringen har skurit ned dagpengen (som motsvarar A-kassan i Sverige). Tiden ska kortas från fyra till två år. Det är mer än i Sverige men den danska så kallade ”Flexicurity” modellen innebär att det ska vara lätt att avskeda men sedan finns A-kassa. Det behövs till exempel ingen speciell anledning för att sparka folk. Den senaste budgeten innebär nolltillväxt för den offentliga konsumtionen.

Det råder också skattestopp i stat, kommun och landsting så stora nedskärningar kommer som en följd av detta. Och det har redan varit stora nedskärningar. Ungdomen drabbas genom att många är utan arbete men också genom planer på att slopa studiebidraget för gymnasieelever som bor hemma.

Har det varit några protester?

Den 8 juni 2010 demonstrerade 80 000 i Köpenhamn, mest LO-folk och ungdomar. Vid folketingets öppnande den 4 oktober gick 40 000 ut. Sedan dess har det varit lugnt men nu börjar det röra på sig igen och nyligen var det ett landsomfattande tillidsmannamøte (möte för fackliga förtroendevalda) med 5000 deltagare.

Nästa val ska hållas senast i november. Hur kommer det att gå?

Det troligaste är en koalition mellan Socialdemokraterna, Socialistisk Folkeparti och Radikale Venstre (motsvarar centerpartiet). De kommer att vinna, inte på grund av sin politik utan för att den borgerliga regeringen är så eländig. SF som liknar det svenska vänsterpartiet fick 13 % i valet 2007 och enstaka opinionsmätnngar har visat 20 %. De har fördubblat sitt medlemsantal till 13 000.

S ligger kring 30 %. Deras program innebär nedskärningar. De vill bland annat att alla ska arbeta 1 timme mer i veckan, att arbetsveckan ska öka från 37 till 38 timmar, och säger att vi då kan undvika nedskärningar. Men detta kommer vi att se oavsett om de lyckas genomföra detta, det finns inte utrymme för annat i den nuvarande situationen. Men det finns ändå illusioner.

Vi har haft en borgerlig regering sedan 2001. Många unga kommer inte ihåg något annat. Alla väntar nu på valet. En S/SF/RV regering kommer att ha jättestor press på sig och är beroende av facktoppen för att kunna genomföra arbetstidsförlängningen. De kommer att ha en lugn period i början men sedan blir det protester och strejker.

Martin Oscarsson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,166FansGilla
2,326FöljareFölj
1,117FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna