Jobba till 74 års ålder – snart verklighet i Danmark

I Danmark diskuterar de att införa nya pensionsregler. Om den går igenom kan den som är ung idag inte förvänta sig att gå i pension innan de fyllt 74. Trots det presenterades detta som en förbättring som skulle ge möjligheten för de som jobbat hela sina liv att gå i pension några år tidigare. Revolution har intervjuat Rasmus Jeppsen, aktiv i Revolutinæra Socialister (IMT i Danmark) om vad de nya reglerna innebär.

Den nya pensionsreformen kallar de för Arne-förslaget, där ”Arne” ska representera den hederliga danska knegare som jobbat hela sitt liv och som nu som tack ska få gå i pension några år tidigare. Det var så förslaget presenterades i Socialdemokraternas valkampanj. Partiet har under flera års tid förlorat mer och mer röster till det högerpopulistiska Dansk Folkeparti, men med det nya Arne-förslaget kunde de vinna valet i år och återta makten. Rasmus Jeppsen förklarar:

– Vi har kampanjat mot förslaget genom manifestationer och affischer. Vi är dock för små för att ha någon verklig påverkan på politiken, men vi gör vad vi kan.

Socialdemokraterna var medvetet vaga i valkampanjen om vad förslaget faktiskt skulle innebära. I korthet har en arbetare som vid 61 års ålder arbetat i 44 år rätt att gå i pension 3 år tidigare, 2 år tidigare om denne jobbat i 43 år och så vidare. Du skulle därför behöva jobba varje år sedan du var 17 om du skulle få gå i pension 3 år tidigare. Bara mellan 5.000 och 10.000 personer skulle varje år kunna gå i pension tidigare med Arne-förslaget. Samtidigt innebär förslaget också att pensionsåldern ska höjas under flera års tid. En person född 1996 ska inte kunna gå i pension innan 71 år även om de lyckades kvalificera sig till de nya Arne-reglerna.

För de allra flesta skulle pensionsreformen innebära att man skulle kunna gå i pension mycket senare. Förslaget var alltså inte alls en förbättring utan en kraftig försämring för de flesta arbetare. Redan 2006 hade vi den så kallade ”välfärdsreformen” som bland annat höjde den allmänna pensionsåldern till 68, vilket redan det är väldigt högt. Med de nya Arne-reglerna kommer folk att behöva jobba tills de dör.

Svaret från vänstern har tyvärr varit helt frånvarande.

– Både facken och vänsterpartiet Enhetslistan har okritiskt ställt sig bakom förslaget. Men vi uppmanar facken och Enhetslistan att ta kamp mot förslaget. Det har ännu inte gått igenom och om facket tog kamp så skulle de kunna stoppa det, förklarar Rasmus.

Från arbetarklassen har svaret på reformen hittills varit att vänta och se, inte minst eftersom alla har inte riktigt förstått vad reformen kommer att innebära för dem personligen. Men när det blir tydligt kommer ilskan att växa. Redan i dag hetsar den socialdemokratiska regeringen mot invandrare och påstår att det är invandrarna som är orsaken till att vi måste höja pensionsåldern, men det är helt falskt. Ramus till sist igen:

– Vi borde skrota välfärdsreformen från 2006. Alla borde få kunna njuta av sina sista år i livet och därför kunna gå i pension redan vid 60 års ålder. Pengar till detta skulle man kunna få om man exproprierade storföretagen och bankerna som fortsätter att göra rekordvinster trots coronapandemin.

Alexandra Bryngelsson

Thea Wilhelmsson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,163FansGilla
2,453FöljareFölj
1,225FöljareFölj
2,021FöljareFölj
717PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna