”Jag är fruktansvärt arg på att vi var så oförberedda” – ett brev från en arbetare i äldreomsorgen

Detta är ett brev vi fått in från en arbetare i äldreomsorgen. Texten talar för sig själv.

Spridningen av COVID-19 bland sjukvårdspersonal och de som arbetar inom äldreomsorgen är extremt alarmerande och ett direkt hot mot våra liv. Jag arbetar för närvarande på ett LSS-äldreboende och just nu har vi ett bekräftat fall av COVID-19 och misstänker att alla andra brukare är positiva för COVID-19. Vi kan bara arbeta med antaganden eftersom det inte finns några tester tillgängliga för andra i huset.

Bekräftelserna kom dagar efter att de anställda arbetat utan skyddskläder och visir. Denna vårdslöshet beror på att ledningen inte trodde att COVID-19 skulle nå vår arbetsplats. De sa faktiskt till arbetarna att det är mycket osannolikt att någon skulle vara positiv för COVID-19 – ända tills vi fick ett samtal senare samma dag som bekräftade det motsatta.

Efter att ha vetat att alla i huset kan ha drabbats av viruset får vi nu besked om att vi måste spara skyddsutrustning, att vi inte behöver bära munskydd runt brukarna utan att ett visir räcker. Och ännu värre: de säger att arbetare som utsatts för COVID-19 inte kommer att testas. Vi har ingen aning om något milt symptom kan vara ett virus eller om det kan smitta våra familjemedlemmar. Detta är helt oacceptabelt!

Mina kollegor har sagt till mig att de är rädda för sina liv eftersom de själva är i riskgrupper eller har familjemedlemmar hemma som är i riskgrupper. Själv är jag fruktansvärt arg på att vi var så oförberedda, trots att vi hade en månads varsel för att bli förberedda. Jag är också arg på att denna brist på beredskap och detta slarv med äldres liv bidrar starkt till den snabba ökningen av COVID-19 på äldrehem. I Stockholm är idag 3 av 4 äldrehem smittade av COVID-19 och det innebär fler dödsfall. Här i Västra Götaland utvecklar vi samma mönster.

Vi arbetare inom äldreomsorgen är inte någon kanonmat åt chefer, politiker och kapitalister. Vi är de som tar hand om äldre och sjuka, och vi kämpar för att förbli friska själva. Vi förtjänar stora risktillägg på lönen för att vi riskerar våra liv – och gott om skyddsutrustning. Alla vårdarbetare måste få tillgång till tester för att se om de är positiva för COVID-19. Kom inte och säg att det inte finns pengar! År av privatiseringar av äldreomsorgen har lett till att man ständigt försöker spara in och istället sätter patientsäkerhet och arbetares säkerhet sist. Anders Tegnell säger att vi har världens bästa sjukvårdssystem, men här kämpar vi arbetare för att rädda liv och begränsa smittan med hemgjorda visir!

Som arbetare i LSS äldreomsorg, medlem av Kommunal och Revolution, stöder jag Revolutions kampanj och krav på att ställa #livförevinst i kampen mot pandemin.


DIN BERÄTTELSE BEHÖVS! Mejla till info@marxist.se och berätta om situationen där du arbetar.

Här kan du läsa kraven i #livförevinst-kampanjen.

Bild: Revolution

"S"

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,483FöljareFölj
1,265FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna