Inget mer stöd till folkmord! Tältockupationerna intar svenska universitet

Stockholms universitet har samarbeten med fyra israeliska lärosäten, varav alla har uttryckt stöd för folkmordet. Örebro universitet har samarbete med vapentillverkare, bland annat Wallenbergs Saab som är Sveriges största vapenexportör. Med start den 14 maj har studenter i Stockholm, Örebro, Göteborg, Lund, Uppsala, Karlstad och Umeå påbörjat tältockupationer utanför universitet och högskolor. Vi uppmanar alla som kan att delta.

Precis som i resten av världen styrs akademin av borgarklassens intressen, både på de statliga och privata universiteten. Chalmers i Göteborg har länge haft ett forskningssamarbete med det israeliska företaget Elbit Systems, som är en av Israels största tillverkare av elektroniska system för vapen och försvarsteknologi. I slutet av oktober förra året, alltså strax efter attacken den 7 oktober, tecknades ett nytt avtal mellan Elbit systems och försvarsmakten till ett värde av 1,7 miljarder kronor.

Det är studenter och universitetspersonal som får universiteten att gå runt, och vi kräver inflytande i vart pengarna går. Det här är en uppmaning till alla studenter. Finns det ett läger i din stad? Gå dit, anslut dig till rörelsen och sprid den. Finns det inte ett läger i din stad? Diskutera ockupationerna med alla dina kursare och prata om hur ni kan göra så att rörelsen växer! Det är genom att vi når ut till ännu fler studenter, fler lärare, gymnasieelever, arbetare och unga som kampen växer. Den härskande klassen kommer inte att ge efter frivilligt. 

Närmast behöver rörelsen spridas till personal på universitetet, som har större makt att påverka ledningen än vad studenterna har. Men rörelsen behöver även sprida sig utanför universitetens gräsmattor. Det är då vi kan börja tala om en verklig eskalering av rörelsen, istället för en småskalig aktion som varken skrämmer universitetsledningen eller stör universitetsarbetet. Det är genom en bredare rörelse som vi kan sätta den press på ledningen som krävs.

Rörelsen ger oss dessutom en chans till att förbereda organisering som kommer att krävas för att på allvar ta strid mot imperialismen. Är du student? Var då med och bygg din rörelse!

Student, Göteborg

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,423FöljareFölj
1,209FöljareFölj
2,021FöljareFölj
711PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna