Inflationen: en vinstaffär

Inflationen har slagit hårt mot den svenska arbetarklassen. Enligt en SIFO-undersökning har 29 procent av ensamstående föräldrar med en månadsinkomst under 35 000 kronor svårt att köpa näringsrik mat och 36 procent har svårt att köpa bra kläder till sina barn. 26 procent har till och med tvingats ta ut lån för att ha råd med grundläggande utgifter. Men för vissa kapitalister ser det helt annorlunda ut.

Samtidigt går storföretagen med miljardvinster. Essity, som äger blöjmärket Libero och toalettpappersmärket Edet, ökade sin vinst i 2023 års första kvartal med 36 procent, totalt gjorde de en vinst på 2,7 miljarder kronor. Just blöjor och toalettpapper är några av de basala varor som ökat mest i pris under den senaste perioden. Orkla, som äger bland annat varumärkena Felix och Göteborgskex, ökade sin vinst under första kvartalet i år med 8,7 procent. Hygien- och livsmedelsjätten Unilever gjorde svindlande 96,4 miljarder kronor i vinst 2022, en ökning på 24,8 procent jämfört med året innan. Unilever beskriver sin nuvarande fas som ”prisdriven tillväxt”, alltså att vinsterna ökar trots att de säljer ett färre antal varor till följd av prisökningarna.

Dessa företag skyller på ökade produktionskostnader. Det är sant att inflationen har ökat produktionskostnaderna, men inte alls lika mycket som profiterna ökat. Företagens vinstsiffror gör det uppenbart att inflationskrisen inte alls varit något dåligt för alla kapitalister, tvärtom har många företag tagit chansen att höja priserna med inflationen som en cynisk täckmantel för vad som egentligen är naken vinstjakt. Det här är något som de mer framsynta borgerliga ekonomerna varnar för. Paul Donovan, chefsekonom för schweiziska jättebanken UBS, kallar världssituationen för ”vinstdriven inflation” och vädjar till borgarklassen att tygla sitt vinstbegär för att inte riskera att kasta världskapitalismen ner i en ännu djupare kris.

Men Donovans varningar kommer falla på döva öron och hans önskningar om en ”rimlig” mängd vinst är inget annat än en ren utopi under kapitalismen. Att be en kapitalist att inte sträva efter att maximera sina vinster är ungefär som att be jorden att sluta snurra. Hela samhällssystemet är utformat för att konstant öka den ägande klassens vinster så mycket som möjligt. Det enda sättet att lösa krisen är att ersätta kapitalismen med socialism, ett samhällssystem utformat för att tillgodose majoritetens behov, i stället för en liten minoritets vinster.

Leora Nordenfors

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,123FansGilla
2,571FöljareFölj
1,340FöljareFölj
2,185FöljareFölj
754PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna