Imperialisterna vägrar pengar till svältande Jemen

Sex år av krig har lett till en extrem humanitär kris i Jemen. Den Saudi-ledda alliansen, med stöd från Storbritannien och USA, har orsakat ett enormt lidande för Jemens befolkning. 16 miljoner människor svälter, 400 000 barn riskerar att dö av hunger och situationen förvärras dagligen. Samtidigt vägrar imperialisterna att hjälpa offren.

FN höll den första mars en konferens för samla in pengar från donatorer. De hoppades kunna samla in 3,85 miljarder dollar från över 100 regeringar för att stoppa den utbredda svälten. När konferensen var över hade de inte samlat in mer än 1,7 miljarder, en hel miljard mindre än vad som hade lovats på givarkonferensen 2019.

I ett uttalande var FN:s generalsekreterare António Guterres uppenbart missnöjd med resultatet:

”Miljoner barn, kvinnor och män i Jemen behöver desperat hjälp för att överleva. Att skära ner på bistånd är en dödsdom. Det bästa som kan sägas om idag är att det är en första delbetalning.”

Många länder har skurit ner på sina löften om bistånd jämfört med förra året. Storbritannien, som tjänat mycket bra på att sälja vapen till Saudiarabien genom hela denna kris, lovade bara att ge 87 miljoner pund. Detta är mindre än hälften av vad de lovade förra året.

Den brittiska regeringen har, i sann solidarisk anda, föreslagit att biståndsbudgeten ska minska från 0,7 procent av BNP till 0,5 procent. Man undviker dock att rösta om det i det brittiska parlamentet tills efter G7 mötet i juni. Gissningsvis är de oroliga för att premiärminister Boris Johnsons deltagande på mötet annars kommer att ses som oseriöst.

USA:s president Joe Biden vill framstå som generös och har därför lovat att ge 191 miljoner dollar – en ökning om man jämför med hans föregångare. Men detta kan jämföras med hans räddningspaket på 1 900 miljarder dollar, som just nu håller på att röstas igenom av kongressen och innehåller 110 miljarder i stöd till företagen. Även denna summa bleknar dock i jämförelse med USA:s försvarsbudget på 730 miljarder dollar. Att bomba Syrien är uppenbart en viktigare prioritering för Bidens regering än att ge mat till hungriga barn i Jemen.

EU-kommissionen har lovat att ge 116 miljoner dollar utöver det som de enskilda EU-länderna ger. EU spenderar samtidigt 22,7 miljarder dollar på invandrings- och gränskontroller. Det är tydligt att det är viktigare för EU att hålla världens svältande massor utestängda än att faktiskt hindra att de svälter från första början.

Saudiarabien var naturligtvis de som skänkte mest pengar i ett falskt försök att verka givmilda inför en katastrof som de själva skapat. Kungadömet har spenderat uppskattningsvis 100 miljarder dollar på kriget – i jämförelse framstår inte deras bidrag på 430 miljoner dollar som särskilt mycket.

Jemen: en katastrof skapad av imperialismen

Sanningen är såklart att det inte hade funnits något behov av bistånd, om inte de imperialistiska länderna hade lagt sig i Jemens affärer från början. Den utbredda svältkatastrof som drabbar Jemens befolkning är en mänsklig skapelse.

Sedan 2017 har Saudiarabien och deras allierade haft en strikt blockad mot Houthirebellernas områden, där en majoritet av befolkningen lever. Tidigare tilläts inte ens hjälporganisationer ta sig in i området. Samtidigt har de bombat viktig infrastruktur och förstört landets ekonomi. Nu är 80 procent av alla jemeniter beroende av bistånd för att överleva.

Bomberna var såklart tillhandahållna av USA och Storbritannien, väl medvetna om deras syfte. Dessa länder har emellanåt gjort utspel om att kriget borde föras på ett mer ”humant” sätt – vad nu det skulle vara – men detta är bara skådespel. Bidens senaste utspel om förbud mot att sälja vapen till deltagarna i konflikten gäller inte hela Saudiarabiens militär och gör det därför enkelt för dem att undvika sanktionerna.

Kriget i Jemen är ett proxykrig som drivs av Saudiarabien i ett desperat försök att förhindra att Iran ökar sitt inflytande på arabiska halvön. Imperialistmakterna delar detta intresse eftersom mycket av den internationella oljehandeln passerar Jemens kust. De ser hellre att Jemen bombas till grus än att Iran får större inflytande över landet. Det faktum att Saudiarabien och Förenade Arabemiraten stod för merparten av konfliktens finansiering och legoknektar gjorde bara konflikten mer fördelaktig för västmakterna, som själva inte behövde involvera sig direkt.

Problemet är bara att de förlorat kriget. Houthirebellerna har hållit ut och hotar nu till och med Marib, en av de viktigaste centralorterna för Jemens oljeproduktion.

Därför vill nu alla dra sig ur – först och främst Biden. Kriget i Jemen har varit en politisk pinsamhet alltför längre. De vill hitta en förlikning men en sådan skulle Houthirebellerna behöva vara delaktiga i. Detta skulle vara en förödmjukelse för Saudiarabien, särskilt för Mohamed bin Salman som är landets verkliga ledare, och skulle skapa en politisk kris i kungariket.

Biden-regeringen försöker distansera sig från bin Salman, som stod Trump mycket nära, men de har inte infört några sanktioner mot honom. Biden vill behålla Saudiarabien på sin sida och samtidigt pressa dem att sluta avtal både om Jemen och Iran.

Det troligaste är att de når en instabil kompromiss, såsom i Syrien och i Irak. Men precis som i dessa två länder kommer ”freden” inte att innebära ett slut på lidandet. Baserat på FN:s senaste givarkonferens lär det inte finnas några pengar för att bygga upp landet igen – inga pengar till infrastruktur, fabriker eller till bostäder.

Den härskande klassen i Mellanösterns regionala stormakter samt deras mäktigare imperialistiska vänner i London och Washington bryr sig bara om makt, profit och privilegier. Jemens befolkning betyder ingenting för dem. Under kapitalismen kommer misären att fortsätta i Jemen. Den mardröm som den jemenitiska befolkningen genomlever visar tydligt behovet av att en gång för alla krossa kapitalismen och imperialismen.

 

Niklas Albin Svensson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,483FöljareFölj
1,265FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna