Lokalen är mörklagd, rök sprider sig över scenen, och på varsin sida av bandet tornar två fabriksskorstenar upp sig. När sångaren Henrik Levahn går upp på scen för att sjunga, består inte texterna av de typiska klyschor som dominerar genren, utan av arbetarkamp.
Spelningen på Nya Cirkus inleds med låten Head Hammer Man från det nya albumet med samma namn. Låten och albumet handlar om Alrik Andersson, som var en av fackföreningsledarna i storstrejken 1909 och händelserna under strejken i Horndal (deras hemby i Dalarna), framförallt runt järnbruket.
I låtar som Fuck the Scabs, Calling: Labor, Famine och Blacklisted, får vi följa Alrik Anderssons kamp mot strejkbrytare och arbetsgivarnas lockout. När strejken slutligen besegras tvingar arbetsgivarna bort arbetarna från järnbruket, vilket leder till svält och att många flyttar. Alrik själv blir svartlistad i hela Sverige och emigrerar till USA, där han slutligen får ett nytt arbete som Head Hammer Man (valsverksmästare) i Chicago.
Mellan låtarna berättar Henrik Levahn några ord om sångtexterna. Jag hade egentligen önskat att han berättade mer. Texterna är välgjorda och efterforskade. Levahn har själv skrivit en bok om Alrik Andersson, och bandet letade till och med upp den gamle arbetarkämpens barnbarn, som förekommer i låten Exiled som de också spelar under kvällen.
De fortsätter med låtar som Rossen från albumet Lake Drinker (2021), som handlar om Googles planer att bygga serverhallar i Dalarna, skövla skog, och använda sjön Rossens vatten för att kyla serverhallarna. De spelar Wasteland, från albumet Remains (2018), som handlar om nedläggningen av Horndals bruk på 1970-talet, vilket är huvudorsaken till att ortens befolkning sedan dess halverats.
Musiken är välproducerad och genom Horndals tunga och råa sound så får berättelserna ett kraftfullt genomslag. Till skillnad från många andra så har Horndal faktiskt någonting att säga: ett genomtänkt, intressant och lärorikt innehåll. På så sätt är de en fräsch fläkt och ett mycket välbehövligt tillskott i en genre som skriker efter innovation.