Historisk seger för massrörelsen i pakistanska Kashmir

Den 13 maj krävde över en halv miljon människor billigare el och mjöl i Muzaffarabad, huvudstaden i det Pakistan-kontrollerade, så kallade ”fria” Kashmir. Den härskande klassen i Pakistan har nu, sin brutala repression till trots, delvis tvingats acceptera massornas krav. 

Detta är en enorm seger för massorna i Kashmir, som protesterat i över ett år för sina krav. Mjölpriserna sänks nu med över 50 procent, och taket för elpriset sänks till en sjättedel av det tidigare taket. Politikerna har även lovat slopade förmåner för ministrar och byråkrater, och en legalisering av studentkårer. Faktum är att nästan hela Kashmirs befolkning varit involverad i rörelsen, som också utmanade hela regeringsmakten. 

RKI:s kamrater i Pakistan, Lal Salaam, har spelat en nyckelroll ända från början. När rörelsen inleddes med små protester mot avskaffandet av mjölsubventionerna i en liten stad nära Rawlakot, bildade kamrater en plattform, Awami Action Committee, för att organisera protesterna. En ung kamrat valdes till att bli den första samordnaren för AAC och fick i uppdrag att sprida den till andra städer. Det gjorde han bra – rörelsen spreds med ljusets hastighet. 

Genom vår fackliga gren Red Workers Front har vi fått hundratals arbetare och fackliga ledare att ge sitt stöd till protesterna. I Kashmir har vi organiserat en mängd politiska skolor, möten och studiecirklar med tusentals besökare, samt gett ut en bok med ett revolutionärt program för Kashmir. Videor från dessa möten har blivit virala i hela Pakistan, och flera av våra slagord har fått fäste i rörelsen.

Med denna seger har massorna i Kashmir insett sin politiska styrka, och onekligen fått blodad tand. Situationen påverkar redan arbetarklassen i hela landet, och under den kommande perioden kommer hela regionen att röra sig i riktning mot ännu större rörelser och revolutionära omvälvningar.

Läs mer på marxist.com

Adam Pal, RKI Pakistan

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,421FöljareFölj
1,209FöljareFölj
2,021FöljareFölj
711PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna