Haiti: en djup mänsklig tragedi

Haiti har drabbats av omfattande jordbävning. Regeringarna i Kuba och Venezuela reagerade direkt med sjukvårdsteam, brandmän, bränsle och förnödenheter. Arbetare runt omkring i världen har i solidaritetens namn samlat in pengar och förnödenheter. Vilken skillnad i jämförelse med USA-imperialismens reaktion. Obamas regeringhar lovat bistånd värt 100 miljoner dollar – mindre än vad som spenderas på kriget i Irak och Afghanistan under två dagar.

Jordbävningen i Haiti hade ett värde av 7,0 på Richter skalan. Det skedde ca kl 17.00 på eftermiddagen den 12 Januari. På grund av att infrastrukturen på Haiti har fått förfalla har så många som en kvarts miljon människor förlorat sina liv. Media, olika internationella källor och ögonvittnen har dokumenterat att i huvudstaten Port-Au-Prince ligger liken från 10 000 döda på gatorna. Regeringarna i Kuba och Venezuela reagerade direkt med sjukvårdsteam, brandmän, bränsle och förnödenheter. Arbetare runt omkring i världen har i solidaritetens samlat in pengar och förnödenheter.

Vilken skillnad i jämförelse med USA-imperialismen. Obamas regering har lovat bistånd värt 100 miljoner dollar – mindre än vad som spenderas på kriget i Irak och Afghanistan under två dagar. President Barack Obama har beslutat att skicka 10 000 trupper för ”att stödja och bistå” Haitis president René Prévals skakade regering ”för att upprätthålla ordningen”. Detta är ett exempel på USA-imperialismens verkliga avsikter.

Vad många ser i denna stora tragedi är att samma prioriteringar som gällde efter orkanen Katrina följs i Haiti. Det har rapporterats att amerikanska soldater har tagit kontroll över landets enda fungerande flygplats. Där har man tvingat flyg med mat och mediciner att flyga till Santo Domingo, huvudstad i Dominikanska republiken, som är grannland på den ö där Haiti ligger. Pacifica´s Democracy Now (radioprogram) och den engelsktalande versionen av Al Jazeera har intervjuat Haitier som är bestörta över hur ”hjälpen” har organiserats av USA. Enligt olika källor har det varit upplopp och plundring i vissa områden, men med tanke på den svåra situationen och att förnödenheterna är försenade är det inte konstigt att det sker.

Den typen av reportage visar den vanliga likgiltigheten inför de övergrepp som begåtts av Haitis mäktiga granne i norr. Bara under de senaste årtionden har USA under tre olika presidenter gjort följande:

1.Stött en kupp ledd av kreolska officerare vilket ledde till att den demokratiskt valde presidenten, den förre detta radikala prästen och ledare för bondeorganisationen Lavalas, Jean Bertrand Aristide avsattes.

2.Ruinerat landets jordbruk genom att importera billigt ris och andra basvaror och tvingat landet till införa en låglöneekonomi som varit en mardröm för Haiti. En utveckling som gynnat olika företag som sportföretaget Spalding som tjänat åtskilliga biljoner dollar på att ha sin produktion i Haiti.

3.Avsatt Aristide en andra gång, där han fördes bort till Central Afrika av amerikansk militär.

För de av oss som känner till Haitis historia och kultur, är USA vilja att hjälpa Haiti inte mycket mer än krokodiltårar. Och (det måste sägas) att utse ”låglönebaronen” och NAFTA-advokaten Bill Clinton och George W. Bush (ansvarig för Aristides kidnappning och för ”hjälpinsatsen” till Katrina-katastrofen) är ett exempel på att USA inte tänker på Haitis bästa.

USA och andra regeringar i ”väst” (framförallt Frankrike) har försökt påverka Haitis öde ända sen världens första lyckade slavuppror ledde till att Toussaint Lóuverture och Jaques Dessalines besegrade Napoelons armé 1804. Haiti har tvingats leva med internationella skulder, embargon och otaliga invasioner, ockupationer, och USA stödda militärdiktaturer – bland de ingår den ökönda Duvalier regimen, både far och son – allt för brottet att de för mer än 200 år sen störtade det Franska imperiet makthavare.

Haiti har efter jordbävningen drabbats av efterskalv som kommer att försvåra återhämtningen och hjälpinsatsen. Marxister har nu en uppgift i att agera mot USA fortsatta förföljelse av ett talangfullt och dynamiskt folk. Om de senaste nyheterna från den borgerliga median i USA visar vad som kommer att hända, så verkar det som att

USA-imperialismen kommer att använda den mänskliga tragedin för att forma Haiti efter deras egna intressen. Var säker på att parollen kommer vara den gamla imperiedoktrinen ”om det inte är trasigt, se till att det blir det”. Det är sant att de generösa bidrag som amerikanska arbetare lämnat kommer att vara till stor nytta för folket på Haiti, när de donationerna når dem. Men de bidragen skiljer sig mycket från vad USA imperiet kommer att erbjuda.

Den enda verkliga lösningen på Haitis problem är att arbetarklassen i en revolution störtar det ruttna kapitalistiska systemet. Efter Haiti behöver revolutionen spridas till Dominkanska republiken följt av hela regionen. Det skulle inte dröja länge innan en sådan revolution fick en spridning. International Marxist Tendency kommer under de närmaste dagarna presentera en fördjupad analys av krisen i Haiti och om Haitis speciella utveckling i historien.

Källa: Haiti: en djup mänsklig tragedi

Michael Hureaux Perez

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,486FöljareFölj
1,269FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna