Grekland: Den nya överenskommelsen – en kapitulation och bestraffning för folkets ”NEJ”-röst

Organisera massmotstånd mot juntan – bestående av Trojkan, oligarkin och den kapitulerande regeringen – för att förhindra att avtalet går igenom i parlamentet!

Vad bör SYRIZAs och Vänsterplattformens medlemmar göra?

Memorandumsavtalet, som premiärministern signerade vid EU-toppmötet denna morgon – och som inkluderar massiva nedskärningar, nya höjder av överbeskattning av folket, genomgripande privatiseringar och sänkningar av löner och pensioner – är inget annat än en kapitulation och en underkastelse för Trojkans krav. Det är också att bestraffa folket för deras modiga, klassbaserade ”NEJ”-röst [i förra söndagens folkomröstning].

Regeringen och SYRIZAs ledning kapitulerade. Arbetarna och ungdomen kommer inte att göra samma sak. Den mest avgörande frågan just nu är att bygga en massrevolutionär ”NEJ”-rörelse hos arbetarklassen, för att kunna stoppa införandet av det nya memorandumet i parlamentet och störta den parlamentariska ”nationell enighets”-juntan.

Vad bör göras nu:

  • En obegränsad generalstrejk samt dagliga massmöten och demonstrationer som kräver ett avvisande av avtalet.
  • Organisera möten för att välja kampkommittéer på varje arbetsplats och i varje stadsdel.

Den kommunistiska tendensen uppmanar alla SYRIZAs medlemmar att reagera på ett beslutsamt sätt under timmarna framöver. Ilskan hos gräsrotsorganisationerna inom vänstern måste omvandlas till politisk handling och inte bli lämnad att skingras och avslutas med att människor lämnar rörelsen besegrade.

Vi får inte göra det lättare för den ledande lögnargruppen att slutföra sitt svek. De har inte bara brutit mot, utan också förstört alla ideologiska, politiska, programmatiska och grundläggande principer i partiet. Svekets skam är deras. Att föra en sista strid mot lögnarna som leder partiet är en fråga om politisk heder, men framför allt ett sätt att rädda de bästa vänsteraktivisterna.

Den kommunistiska tendensen uppmanar alla SYRIZAs medlemmar att kräva att man håller krismöten inom sina lokala avdelningar för att anta följande resolution:

”Memorandumsavtalet och lagförslagen som medföljer måste röstas ned av alla SYRIZAs parlamentsledamöter.

De av SYRIZAs parlamentsledamöter som röstar för avtalet och de statstjänstemän som är beredda att genomföra dem, kommer automatiskt att ha ställt sig själva utanför partiet. De ska inte längre välkomnas in i något av partiets organ och ska inte längre stå som partimedlemmar.

SYRIZAs behöver ha en kriskongress som politiskt fördömer regeringen, och som antar ett nytt program, en ny politik och väljer en ny ledning.”

Vi kräver ett omedelbart sammankallande av centralkommittén för att diskutera och anta ovanstående resolution. Vi uppmanar Vänsterplattformen att stödja oss och att kräva att deras medlemmar röstar mot avtalet, och av sina ministrar att avgå från memorandumregeringen för ”nationell enighet”.

Om denna nödvändiga sista strid mot de lögnaktiga ledarna som vi har förklarat ovan förloras, borde vänstern inom SYRIZA bilda ett nytt parti, baserat på de politiska och programmatiska principerna av sann vetenskaplig socialism och ett fast politiskt fördömande av reformism och socialdemokrati, som än en gång har visat sig vara ansvarigt för stora förluster och svek.

Denna sista strids genomförande och framgång beror helt på attityden och valen hos den största tendensen hos vänstern inom partiet, Vänsterplattformen. Om Vänsterplattformen inte direkt antar de väsentliga stegen som nämns ovan kommer tusentals kämpar lämna partiet med moralen i botten, vilket skulle göra närvaron av vänsteraktivister och kommunister inom SYRIZA meningslös.

Den kommunistiska tendensen är och har alltid, trots att den är en ny och liten tendens, varit de enda som konsekvent har stått i opposition mot ledningen inom partiet. Det var den enda tendensen som stödde ett alternativt politiskt program under kongressen då partiet formades och inom alla partiets övriga organ, och de enda som motsatte sig ledningens socialdemokratiska hållning.

Den var den enda tendensen i partiets centralkommitté som genom sina representanter röstade emot alla politiska förslag från ledningen. Detta gjordes inte på grund av någon ”ideologisk fetisch”, men för att vi kunde skymta frön till framtida svek inom deras förslag. Detta är anledningen till varför det var den enda tendensen som berövades rättigheten att stå på valsedlarna och vara representerade bland partiets parlamentsledamöter. Denna konsekventa politiska hållning hos den kommunistiska tendensen, i motsats till den dominerande strömmen av påhejare, försvarare och den ryggradslösa ”oppositionen” från ”blankröstarna” med sina ”tillägg”, tillåter oss att göra en appell för att samla och organisera de bästa aktivisterna inom partiet idag.

Kamrater, medlemmar, anhängare och SYRIZA-väljare som vi har kämpat med sida vid sida, under strejker och demonstrationer, i grannskapen, på arbetsplatserna och universiteten, mot memorandumet, och försvarat arbetarklassens och fattiga människors rättigheter med – håll er borta från giftet, som är besvikenhet och cynism!

Faktum är att ledningens SYRIZA, socialdemokratins och karriärismens SYRIZA är dött. Vårt SYRIZA, gräsrotsvänsterns och klasskampens SYRIZA lever dock. Vi uppmanar er idag att stärka denna tendens. Organisera er i Kommunistiska tendensen, kämpa för den enda verkliga politiska lösning som gynnar arbetare, för den antikapitalistiska, den socialistiska omvälvningen! Detta är det bästa svaret till de lögnaktiga reformistiska ledarna – detta är det enda sättet att vända denna värdefulla läxa om reformistiska svek till ett beslut om att agera, som kommer att förbereda den segerrika hämnden som stavas verklig socialism.

Kommunistiska tendensen (IMT Grekland)

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,163FansGilla
2,410FöljareFölj
1,204FöljareFölj
2,021FöljareFölj
709PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna