Från Malmö till det grekiska folket: vi stödjer ert OXI till trojkans attacker!

Dagarna före och efter folkomröstningen i Grekland om åtstramningspaketet var det flera demonstrationer runt om i Europa och på sociala medier spreds solidaritetshälsningar till det grekiska folket. Även i Sverige hölls flera mindre stödmanifestationer. Detta är en rapport från en sådan i Malmö.

Dagen efter valet, den 6 juli, samlades ca 40 personer på Möllevångstorget i Malmö för att visa solidaritet med Grekland under parollen OXI! Vi var två personer som deltog och sålde Avanti med parollen ”Sverige behöver en revolution” på framsidan. Även om det inte var så många där så gav detta ett bra gensvar och vi sålde några exemplar.

Det hölls två korta tal av arrangörerna där det framhölls att detta var ett historiskt val med ett tydligt och högt OXI! från den grekiska befolkningen som har fått nog av nedskärningar, förödmjukelser och hot från trojkan och EU. Det var ett nej till att bli kallade lata, olydiga och till ännu mer attacker från den europeiska och inhemska borgarklassen som lagt hela bördan för krisen på arbetarklassen. Det var korta men koncisa tal med kritik riktad mot kapitalismen, EU och nyliberal politik.

När talen var över samlades deltagare runt statyn för att ta en bild med parollen OXI för att sprida denna på sociala medier, sedan skingrades alla och gav sig i väg det fina vädret. Men trots att den var ganska kortvarig så var det en bra manifestation med en god stämning. Delvis eftersom talen, även om de var mycket generella i sin kritik mot banker, media och trojkan ändå lyfte fram att det är arbetarklassen och de fattigaste som får betala för kapitalismens kris. Samt att med denna folkomröstning har Syriza fått ett starkt mandat att stå emot trojkans hotfulla politik.

Men som vi sett efter denna folkomröstningen så levde Syriza inte upp till förhoppningarna. Den 9 juli lämnade den grekiska regeringen in sitt förslag till EU för att få till extra nödlån. Deras förslag innehåller fler nedskärningar och hot mot arbetarklassen och är ett slag mot alla de som röstade för en ny riktning i den grekiska politiken. Syriza sviker alla som röstade OXI.

När jag skriver detta röstade det grekiska parlamentet för att ge Tsipras och hans delegation rätten att förhandla utifrån detta nedskärningsförslag för mer lån. Även om demonstrationen på Möllevången var liten i skala är den en del av något större, nämligen människors ilska och frustration över fortsatta nedskärningar och att arbetarklassen får betala dyrt över den högerpolitik som ödelägger deras liv.

Den politik som förs i Grekland är ett resultat av kapitalismens kris som än så länge främst drabbat de svagaste ekonomierna som de i Sydeuropa. Men den kommer att sprida sig och även drabba länder som Sverige. Därmed är det inte bara vår plikt att stödja kampen i Grekland utan även att förbereda oss på en sådan kris här. Vad vi kan lära från Grekland är att man inte kan stoppa borgarklassens attacker genom förhandlingar som Syriza hoppades. Endast genom en offensiv klasskamp kan man få borgarklassen att backa från dess attacker. Och endast genom att avskaffa kapitalismen kan man lösa dess kris.

Jennie Fryksäter

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,482FöljareFölj
1,267FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna