Göteborg säger: Refugees Welcome!

Efter bilden på 3-årige Alan som drunknade i ett försök att ta sig över medelhavet har människor i hela Europa tagit till gator och torg för att protestera och demonstrera mot den ohållbara och inhumana politik som Europas politiker för – mot ”Fort Europa”. Den 9 september samlades mellan 15 000 och 20 000 människor på Götaplatsen i Göteborg för att visa sitt stöd till människor som är på flykt. Det var ett blandat arrangemang med politiska ungdomsförbund från alla partier förutom Sverigedemokraterna.

Redan den 6 september demonstrerade 15 000 i Stockholm för att ge flyktingar ett bra mottagande och ett par dagar senare demonstrerade 4000 i Uppsala, vilket var den största demonstrationen i staden på åtminstone ett årtionde. De vidriga rapporterna om hur flyktingar runt om i Europa blir behandlade som djur – och säkerligen mångas personliga erfarenheter om hur de blir behandlade i Sverige – rör upp ilska och energi. Trots allt tal om enhet från politikerna i talarstolarna, visar demonstrationerna att vi är många som är förbannade, som kräver förändring.

I Göteborg talade bland annat Folkpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna, men också Vänsterpartiet och Moderaterna. Det är skamligt att de borgerliga partier som är ansvariga för och stödjer den nuvarande politiken hycklande deltog i denna manifestation. De borde ha hållits borta!

Vi fanns likväl på plats för att sälja Revolution, hade ett bokbord och förde fram våra idéer bland människor som deltog. Det var många som höll med om att politkerna var hycklare. Det var en väldigt blandad uppslutning med människor från alla politiska partier vilket gjorde försäljningen svår. Vi mötte också uppfattningen att solidaritet och stöd för människor på flykt ”inte ska vara politisk” – vilket är minst sagt märkligt. Flyktingkatastrofen beror ju inte minst på att politikerna aktivt infört lagar som stängt alla legala flyktvägar in i Europa. Medan vi förklarade detta sålde vi ett tjugotal tidningar, vilket får anses okej under omständigheterna.

Gemensamt för alla talare var också pratet om att ”vi” måste göra mer. Samtidigt ville många påpeka att om alla andra länder i Europa skulle göra ”lika mycket” som Sverige – så skulle det vara mycket bättre. Från publiken hördes det emellanåt burop och ”hycklare!”, något som överröstades av ljudanläggningen och avvisades som ”extremism”.

Utbildningsminister Gustav Fridolin från Miljöpartiet pratade om att Europa inte har någon flyktingkris, utan en ansvarskris. Han menade att det enda som saknas är ett mer ”ansvarstagande Europa”. Detta är ett av oändligt många exempel på hur politikerna pratar om hur vi behöver ett ”snällare” Europa, en ”snällare” slags kapitalism. Men så funkar inte kapitalismen, som inte baseras på något ansvarstagande inför mänsklighetens problem – utan på att maximera vinst.

Samtidigt som svensk vapenexport genererar enorma profiter till både den svenska och europeiska borgarklassen genom att man säljer till Saudiarabien (en diktatur lika grym som Islamska Staten, med halshuggningar och lagar hämtade från stenåldern) och flera andra krigshärjande länder så har Fridolin mage att prata om att ”andra länder borde ta sitt ansvar”. Som motpol måste vi marxister istället avslöja Sverige som imperialistiskt land och därmed medansvarigt till den här enorma katastrofen.

Demonstrationer som fick en massiv uppslutning med över 15.000 personer som mötte upp på Götaplatsen visar på människors vilja att hjälpa dem som flyr. Kampen måste på kort sikt också tas vidare och utvecklas till att bekämpa den begränsade asylrätten, mot Fort Europa och den politik som förs. Slutligen måste den riktas mot borgarklassen vars agerande i jakt på profiter, som imperialistiska krig, är anledningen till att människor tvingas fly från första början.

Vi måste fortsätta förklara att vi har råd att hjälpa alla som måste fly, men att pengarna ligger i fel händer: hos en liten klick rika kapitalister och bankirer som har gömt undan alltihop i skatteparadis. Det är dags att låta dem betala!

  • Allt stöd åt människor som tvingas fly sina hem!
  • För en organiserad kamp mot de hycklande politikerna!
  • Avskaffa gränserna – full asylrätt – låt borgarklassen betala!

Victor Madsen

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,391FöljareFölj
1,174FöljareFölj
2,021FöljareFölj
708PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna