Fullsatt på IMT Göteborgs firande av den ryska revolutionen

Den 4 november organiserade Revolution i Göteborg en heldag för att fira den ryska revolutionens hundraårsjubileum. Resultatet blev en mycket uppskattad dag fylld av spännande diskussioner, en fullsatt filmvisning och viktiga lärdomar från en händelse som skakade världen.

Hundra år senare är den ryska revolutionen fortfarande relevant för dagens arbetarrörelse och har stora lärdomar inför kommande revolutioner. Under dagens första möte med uppemot 40 deltagare inledde Stefan Kangas med att berätta om revolutionens historia och hur det gick till när massorna tog makten och började bygga socialismen. Han berättade om hur Lenin och Trotskij använde erfarenheterna från Pariskommunen 1871 och ryska revolutionen 1905 när de byggde den revolutionära rörelse som kom att säkerställa en seger i oktoberrevolutionen.

Foto: Christoffer BengtssonDen ryska revolutionen visade att proletariatet kan resa sig mot den härskande klassens förtryck och utsugning trots svåra förutsättningar. Just på grund av detta har den ådragit sig borgarklassens hat och utsätts hela tiden för förtal, lögner och förfalskningar. Idag är kapitalismens kris djupare än någonsin och ifrågasättandet av den nuvarande samhällsordningen ökar allt snabbare. Vi bör därför, som Stefan Kangas sammanfattade i sin inledning, slutföra den ryska arbetarrörelsen kamp och avskaffa kapitalismen en gång för alla!

Efter ett lyckat första möte var det dags för dagens andra aktivitet, en mer än fullsatt filmvisning på Hagabion, med 85 deltagare, av IMT:s nya dokumentär om Trotskij. Intresset för visningen var så stort att folk behövde sitta och stå i salongens alla hörn och kanter för att få plats. Filmvisningen introducerades av Ylva Vinberg som berättade om Leo Trotskijs liv och betydelse för ryska revolutionen samt marxismen i sin helhet.

Dokumentären skildrade Trotskijs liv och hans betydelsefulla roll i de ryska revolutionerna 1905 och 1917, där han organiserade maktövertagandet i oktober. Under inbördeskriget organiserade han den röda armén från i praktiken ingenting, men det han själv ansåg som sin viktigaste uppgift skulle han utföra senare.

Foto: Christoffer BengtssonTrotskij ledde vänsteroppositionen i Sovjetunionen, och kämpade för en politisk revolution mot den byråkratiska kast som tog makten i fattigdomens och inbördeskrigets spår. Denna kamp fortsatte han senare i exil, där han också kämpade för byggandet av en ny international som ett nytt organ för arbetarnas kamp för världsrevolution. Stämningen var fokuserad under visningen och när filmen var slut möttes den av rungande applåder. Trotskij var inte bara en viktigt aktör för sin samtid, utan än idag utgör hans bidrag till den marxistiska teorin de alla främsta och fortsätter vara relevanta för revolutionärer världen över.

Firandet avslutades med en gemensam fest i Masthugget. Den revolutionära känsla som präglat dagen nådde sin höjdpunkt när man tog ton i kampsången.

Revolution har också firat oktoberrevolutionen runtom i landet, med en fest och ett öppet möte i Umeå, tre möten och en fest i Stockholm och ett öppet möte i Lund.

Vi från Revolution vill tacka alla som deltog och gjorde dagen fantastiskt inspirerande och lärorik. Vi vill vädja till alla deltagare och läsare att gå med i kampen mot det kapitalistiska förtrycket, för precis som år 1917 lever vi idag i ett klassamhälle som endast en organiserad arbetarrörelse kan krossa. Aldrig någonsin har tiden varit bättre för en proletär revolution!

 

Markus Löwgren

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,167FansGilla
2,326FöljareFölj
1,110FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna