Fotbollsförbund för folkmord

Bojkotta Ryssland, men bötfäll protester mot Israels folkmord. Inom fotbollen följer UEFA, FIFA och Svenska fotbollsförbundet imperialismens agenda till punkt och pricka.

En vecka efter Rysslands invasion av Ukraina förbjöd FIFA och UEFA ryska landslaget och ryska klubbar att delta i dess turneringar. Svenska fotbollsförbundet vägrade hålla matcher mot Ryssland.

Men när Israel mördar 30 000 civila låter det annorlunda. Och varken UEFA, FIFA eller Svenska fotbollförbundets ordförande, den tidigare moderata statsministern Fredrik Reinfeldt, kan förklara varför civilas lidande i Ukraina är värre än civilas lidande i Palestina. 

Israel tillåts delta i EM, som de av rent politiska skäl inkluderats i. Reinfeldt har gjort det tydligt att Sverige inte kommer att bojkotta sin match mot Israel. Däremot har den skotska klubben Celtics supporterklubb Green Brigade, med en stolt historia av stöd för Palestina, blivit bötfällda av UEFA efter att de, under en match mot Atlético Madrid i november, förvandlade stora delar av Celtic Parks läktare till ett hav av palestinska flaggor. Supporterklubben stängdes dessutom av från alla lagets matcher av Celtics ledning. Trots det fortsätter deras motstånd.

Häxjakten på Palestinasolidariteten drabbar även individuella spelare. Den tyska klubben Mainz 05 bröt exempelvis kontraktet med Anwar El-Ghazi på grund av hans ställningstagande för Palestina på sociala medier.

Under kapitalismen speglar fotbollsförbundens hyckleri hela borgarklassens hyckleri. De är bundna till storföretagen med händer och fötter, inte minst genom ägarna och sponsorerna. Både FIFA och UEFA hävdar att det “vackra spelet” är neutralt och att politik ska hållas så långt borta från fotbollen som möjligt, men dessa påståenden är helt ihåliga. Den moderna fotbollen, en karikatyr av den sport som en gång skapades av arbetarklassen, handlar bara om pengar.

Det är upp till den tolfte spelaren, supportrarna, att sätta stopp för fotbollstopparnas hyckleri. Ägandeskapet över fotbollsklubbarna måste ligga i supportrarnas händer. Detta är bara möjligt om vi sparkar ut kapitalismen ur fotbollen en gång för alla och gör det “vackra spelet” vackert igen.

Malcolm Unge

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,165FansGilla
2,330FöljareFölj
1,121FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna