FÖRSVARSMAKTENS MILJÖ-CV

Hur vi ska skydda svensk natur? Frågar du försvaret får du till svar att du ska göra värnplikt. Men hur ser Försvarsmaktens CV ut när det gäller att “försvara naturen”? Revolution har tagit del av ett tidigare opublicerat dokument.

FÖRSVARSMAKTENS MILJÖ-CV

Tidigare erfarenhet

  • Vi har över årens lopp stoppat många vindkraftsprojekt. Förra året sa vi till exempel nej till sex av åtta vindkraftsparker
  • Vi har förorenat runt 130 platser med PFAS, trots att vi känt till riskerna i tre årtionden. Skattebetalarna fick stå för kostnaderna för ny vattenrening i Uppsala. Förhoppningsvis kan vi avsäga oss allt ansvar för sanering och undgå kostnaderna på uppskattningsvis 6 miljarder kronor.
  • Kallingebor har några av världens högsta PFAS-halter, och vi har undgått skadeståndsansvar – en stolt merit.
  • Vi har sluppit rapportera vårt “miljöarbete” till Naturvårdsverket, till skillnad från andra myndigheter.
  • Vi rapporterar en mycket liten del av våra utsläpp till Parisavtalet. Vi omfattas inte av miljöledningsförordningen och är undantagna flera krav.
  • Våra militära flyg står för en tredjedel av inrikesflygets utsläpp. Detta ska såklart öka i takt med den militära upprustningen.

Aktuella projekt

  • I slutet av 2023 undertecknades DCA-avtalet för ökat militärt samarbete med USA. Deras militära utsläpp är lika stora som Sveriges totala utsläpp. Fler övningar innebär fler utsläpp.
  • Regeringen vill förenkla miljöprövningar för snabbare godkännandet av utökade militära övningar samt verksamheter på flygplatser, hamnar, skjutfält och lageranläggningar. Snabbare processer som kommer att förenkla mer utsläpp och markföroreningar.

Löneanbud: Vi vill öka vår lön med 13 miljarder till nästa år som 2025 behöver uppgå till 138 miljarder kronor. Kanske man kan kapa lite till i miljöbudgetens 16,4 miljarder?

Revolution

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,117FansGilla
2,591FöljareFölj
1,599FöljareFölj
2,185FöljareFölj
764PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna