Finlands studenter reser sig

Under hösten har Finlands studenter gått ut i en våg av spontana ockupationer av universitet och andra läroverk. Detta är ett svar på den finska högerregeringens attacker på studenternas och arbetarklassens villkor, och studenternas krav visar prov på en växande klassmedvetenhet. Många unga tar nu sina första radikala steg i klasskampen. 

De första månaderna för regeringen, som leds av Petteri Orpo från Samlingspartiet (motsv. Moderaterna) har präglats av omfattande protester. Demonstrationerna mot regeringens, särskilt Sannfinnländarnas (motsv. SD) rasism i början av hösten var bara starten på den motståndsrörelse, som regeringens attacker mot levnadsvillkoren för arbetare och studenter har blåst upp.

Hårda attacker möts av motstånd

De indexbundna höjningarna av studiebidragen kommer att avskaffas, vilket betyder att bidraget inte längre kommer att höjas i takt med levnadskostnaderna. Andelen av studielånet kommer dessutom att öka i förhållande till bidragsdelen i studiestödet. Studenterna drivs i en skuldfälla: den genomsnittliga finska studenten har redan nu ca 11 000 euro (ca 130 000 kr) i skulder. 

Kamraterna i Vallankumous (Revolution/IMT i Finland) har besökt ockupanterna på universitetet i Helsingfors för att visa vår solidaritet. I ockupanternas krav där ingår bland annat att universitetet ska ta ställning mot attacker på bostadsbidragen, mot införandet av terminavgifter, mot den rasistiska invandringspolitiken, och för att värna studenters mentalhälsovård mot nedskärningar. Studenter oavsett nationalitet ska kunna koncentrera sig på studierna utan att oroa sig för sitt uppehälle.

En klassmedveten kamp

De flesta av studenterna som vi träffade hade en klart klassmedveten inställning: de ansåg sig företräda breda lager av befolkningen (i praktiken alltså arbetarklassen). De insåg även behovet av att gemensamt koordinera rörelsen på de olika läroverken, och att koppla samman studentkampen till andra uttryck av motstånd. 

Det är tydligt att klasskampen i Finland är på väg att trappas upp och nå en högre mer politisk nivå, med början hos ungdomen. Vallankumous kommer att följa utvecklingen och aktivt delta i rörelsen. Vi kommer även att inom kort grunda en första kommunistisk kårförening på Helsingfors universitet. Detta kommer att ge oss en utmärkt möjlighet att organisera radikala ungdomar, och att föra fram våra idéer ännu mer effektivt nästa gång studenterna reser sig.

Mikko Silvennoinen

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,486FöljareFölj
1,270FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna