Elprisstödet: bäst för kapitalisterna

Nu kommer till slut regeringens försenade elstöd, och det är de rika som får mest.

Under valrörelsen gjorde högern ett stort nummer av sin förståelse för hur de rekordhöga elpriserna drabbat den svenska arbetarklassen: ”Vi hör er. Vi hör alla er som lider av de höga elpriserna. Vi hör alla föräldrar som är oroliga över hur dom ska kunna värma huset i vinter”, förklarade den blivande energiministern Ebba Bush. En vecka innan valet gick Tidölaget ut med ett gemensamt löfte om att ”rädda hushållens ekonomi” med ett högkostnadsskydd på plats den 1 november. Nu, över tre och en halv månad efter utlovad deadline, betalas det första elprisstödet ut till hushållen i södra och mellersta Sverige.

Det största stödet går bland annat till fastighetsmagnaten Krister Johansson, vars fritidshus i Nacka Strand förbrukar 203 000 kilowattimmar per år. För det kommer han kamma hem över 100 000 kronor i elprisstöd. Dan Sten Olsson som äger Stena-koncernen kan räkna med drygt 42 000 kronor från Försäkringskassan för sin enorma Örgryte-villa. Scanias VD Leif Östling är i sin tur tacksam för stödet och poängterar: ”Reglerna gäller ju både fattig och rik, så jag har inga synpunkter på det”. Det stämmer såklart, elprisstödet delas ut enligt en enkel princip: ju större lyxvilla desto större stöd, vare sig man är rik eller fattig.

Sådana enorma utdelningarna ens vänner ur kapitalistklassen kan såklart bli lite genanta. Regeringen kom också snabbt med en lösning: ett lagförslag om att hemligstämpla uppgifterna om vilka stöd som betalas ut i 20 år.

Det begränsade stöd som också arbetare i södra Sverige får, är såklart välkommet bland alla de hushåll som har svårt att betala räkningarna. Men alla norrländska hushåll står utan stöd från regeringen.

I elprisområde 1 och 2 finns färre miljardärer men en minst lika allvarlig kostnadskris, och över 34 000 personer har skrivit på uppropet om ett ”akut elprisstöd” till norra Sverige.

Elpriskrisen är dessutom långt ifrån över. Enligt Vattenfalls VD kommer 2023 att bli ännu tuffare än 2022 för svenska hushåll, men för det har regeringen ingen plan.

Högerregeringen har ingen lösning på krisen, eftersom den orsakats av deras heliga ko: den fria marknaden. Men pengarna som hushållen så desperat behöver finns: I Olssons, Johanssons och Östlings fickor.

Leo Marklund

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,425FöljareFölj
1,211FöljareFölj
2,021FöljareFölj
711PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna