Du behöver marxistisk teori!

En kirurg som inte studerat anatomi och fysiologi kommer aldrig att kunna genomföra en lyckad operation. Det vore kriminellt att ens låta en sådan kvacksalvare vidröra en patient! Faktum är att alla försök att genomföra något slags komplicerat ingrepp – oavsett om det gäller en maskin, en patient eller hela samhället – kräver djupgående studier och erfarenhet. Om du kämpar för att omvandla hela det mänskliga samhället är det galenskap att inte studera det på ett vetenskapligt sätt. 

Marxismen är inget hopkok av allmänt intressanta idéer som uppfunnits av någon akademiker som sitter och grubblar för sig själv. Marxister har inget intresse av att drömma fram fantastiska idéer om hur vi vill att samhället ska se ut, utan studerar samhällets uppkomst, utveckling och tillstånd för att diagnosticera vilket samhälle som är på väg att födas ur det, och hur man ska agera för att hjälpa födseln. 

I revolutionens hetta duger inte improvisation för att kunna leda massorna till seger. Marxismen är arbetarklassens och revolutionens vetenskap. Gör det till din egen!

Läs Lenin!

Många av marxismens viktigaste verk, som Lenins Imperialismen och Trotskijs Den förrådda revolutionen, har inte tryckts på svenska på årtionden. Därför tar RKI på sig manteln för att återförena arbetarklassens förkämpar med grundpelarna i den marxistiska teorin. Vi trycker marxismens klassiker och knyter även an den marxistiska teorin till den praktiska kampen fram till revolutionens seger. 

I år är det hundra år sedan Lenin dog, och därför har vi släppt en ny biografi, In Defence of Lenin. I över hundra år har borgarklassen gjort allt för att begrava Lenin och hans revolutionära arv under ett berg av smuts, ett berg som In Defence of Lenin nu jämnar med marken.

Biografin ger liv åt Lenins kamp och idéer, som faktiskt var en avgörande faktor i arbetarklassens seger 1917 under den ryska revolutionen. Krig, imperialism, filosofi, revolution – boken utrustar läsaren i alla de mest centrala frågorna för en revolutionär idag. Men man får också en känsla för människan Lenin, som kanske mer än någon annan förkroppsligar den revolutionära beslutsamhet som krävs för att bygga det parti arbetarklassen behöver.

Trots fruktansvärd förföljelse under den tsaristiska diktaturen, trots extrem fattigdom, livsfara, att de fängslades eller skickades i exil till Sibirien, fortsatte bolsjevikerna att kämpa. Som revolutionären Elena Stasova skrev under sin tid i fängelse: 

”… mitt liv är i detta, i detta och endast detta. Inget annat arbete kan ge mig styrkan att leva… utan detta mitt arbete kan jag inte leva.”

Ju mer man förstår det man kämpar för, desto mer beslutsamt kan man överkomma alla hinder. Om du frågar dig “Hur kan jag bli som Lenin?” så är ett av de första stegen att läsa In Defence of Lenin!

“Ju mer jag läser av boken, desto bättre blir jag på att helhjärtat försvara Lenin mot borgare som hatar på kommunismen.”

Greta Jansson, RKP

“När jag läser In Defence of Lenin blir Lenin mer levande än vad man kan tänka sig efter åratal av propaganda mot honom. Han arbetade outtröttligt med att inspirera miljontals arbetare världen över att ta till kamp mot förtrycket och det är för mig bland det mest inspirerande man kan läsa om.”

Karl Emil Norberg, RKP

Calle Niemi

Föregående artikel
Nästa artikel

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,425FöljareFölj
1,211FöljareFölj
2,021FöljareFölj
711PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna