DN ljuger om Palestina

Alla har egentligen länge känt av det, men nu har vi beviset, svart på vitt – medierna ljuger om Israels krig mot Gaza.

I februari publicerades en undersökning som utfört en mediebias-analys av 233 artiklar från DN under 7:e oktober – 7 november 2023. I undersökningen framkom följande: 

  1. Israeliska dödsfall omnämns 12 gånger oftare än palestinska, om man ser till faktiska dödstal. Det krävs alltså ungefär 5 israeliska dödsfall för att dessa ska nämnas i DN, medan det krävs drygt 60 palestinska dödsfall för att de ska nämnas.
  2. De cirka 230 stycken israeliska gisslan nämns 197 gånger medan cirka 2200 palestinier som tillfångatagits sedan 7:e oktober nämns 5 gånger.
  3. Känsloladdade ord som “massmord”, ”blodig,” ”brutal,” ”massaker” och ”slakt” används för att beskriva dödligt våld mot israeler men inte palestinier. Och då ska man komma ihåg att Israel släppte fler bomber över Gaza under första veckan av kriget än USA släppte över Afghanistan under ett år.
  4. Antisemitism nämns ungefär 9 gånger så ofta som islamofobi. Det i en situation idag där den oerhörda hetsen mot muslimer, som högern och borgarklassen gör allt för att spä på, är enormt mycket mer omfattande än antisemitismen i samhället.

Undersökningen är mycket utförlig och framställer det som att det finns en “stark pro-israelisk bias”. Men vi måste nämna saker vid dess rätta namn. En så pass skev rapportering går inte att beskriva på något annat sätt än att de faktiskt ljuger om den verkliga situationen i Gaza.

Den andra viktiga slutsatsen att dra av detta är att vi behöver oberoende media som förbehållslöst står på arbetarklassens och de förtrycktas sida. Vi behöver en revolutionär tidning som inte tvekar att säga sanningen. Så skaffa en prenumeration idag!

Läs hela undersökningen på www.ellenhelkernygren.substack.com


Brev från en matbutik

Jag uppfattade en del av ett samtal mellan några personer i kön när jag handlade mat i veckan:

– Det går inte att lita på ens SVT längre. Tusen personer demonstrerade för Palestina och inte skrev SVT någonting om demonstrationen.

– Nä, det går inte att lita på nån media längre, förut tyckte jag SVT var seriösa men inte längre.

– I andra länder går alla människor ut på gatan nu och demonstrerar och gör revolt men inte vi i Sverige. Vi är tysta men vi borde göra samma sak som dem.

– Jag håller helt med.

– Ja och vet ni, nu äger fem personer mer än fem miljoner i Sverige.

– Det är ju helt sjukt. Vi kan knappt äta oss mätta och så finns det de som Wallenberg som har mer än de ens kan göra av med. Vad ska Wallenberg göra av alla pengar? Ingen människa behöver så mycket.

Niki Brodin Larsson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,165FansGilla
2,330FöljareFölj
1,120FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna