Den mörka framtiden under kapitalismen

SEB förutspår att arbetslösheten kommer att nå 14 procent i höst, och att Sveriges BNP kommer att ha fallit med sju procent vid årets slut. Med undantag för de båda världskrigen skulle detta vara det största ekonomiska fallet på 150 år.

Men SEB:s huvud- scenario förutsätter att världens ekonomier sakta men säkert öppnas upp från och med maj. I sin ”Nordic Outlook” ger SEB även ett alternativt scenario där viktiga delar av ekonomin inte kommer igång under andra halvåret 2020. Då beräknar de att BNP kommer att sjunka 11,5 procent i år, medan arbetslösheten stiger till runt 20 procent i hela västvärlden.

I USA är arbetslösheten redan uppe i 15 procent, och Federal Reserve bedömer att den kommer att fortsätta öka till uppemot 25 procent. Länder som Spanien och Italien, med hög arbetslöshet redan före krisen, kommer att drabbas ännu värre.

Problemet är att ingen vet hur hårt ekonomin kommer att krascha, för ingen vet när det går att lätta på restriktionerna eller om de måste återinföras. Men prognoserna säger en hel del om den härskande klassens pessimism inför kapitalismens förmåga att repa sig.

Borgarklassen över hela världen pressar nu regeringarna att öppna upp ekonomierna, för att de ska kunna återställa sina vinster. Men det riskerar att leda till en andra dödlig våg av viruset, innan den första ens har bromsats.

Foto: Anders Henriksson / Flickr (CC BY-NC 2.0)

I en intervju med Financial Times förklarade Jacob Wallenberg, att krisen kan ge upphov till en arbetslöshet på 20–30 procent och att han är ”dödsrädd för konsekvenserna för samhället”.

”Det kommer inte att ske någon återhämtning. Det kommer att vara social oro, våld och socio-ekonomiska konsekvenser, dramatisk arbetslöshet. Invånare kommer att lida”, betonar han. Men det som bekymrar Wallenberg med krisen är knappast vanliga människors lidande.

Wallenberg-familjen kontrollerar företag som är värda runt 2000 miljarder kronor, däribland Saab som står för över 40 procent av den svenska vapenexporten. Deras radarsystem Erieye används bland annat i kriget i Jemen för att hindra mat och förnödenheter från att nå civilbefolkningen.

Däremot har han all anledning att vara rädd för det han kallar ”social oro”, det vill säga protester, demonstrationer, strejker, uppror och revolutioner. Redan under 2019 såg vi revolutionära rörelser i Frankrike, Katalonien, Iran, Sudan, Algeriet, Tunisien, Hongkong, Ecuador, Chile, Haiti, Irak och Libanon. Över hälften av jordens befolkning ansåg redan att kapitalismen gjorde mer skada än nytta, enligt Edelman Trust Barometer. I länder som USA var redan en majoritet av ungdomen positiv till socialism.

Inte ens kapitalisterna tror på en ljus framtid under kapitalismen. Financial Times analytiker Martin Wolf, konstaterar dystert i sin podcast:

”Vi är på väg över en klippa snabbare än på 1930-talet, det är mer globalt än på 1930-talet och om detta fortsätter i 2–3 år är de politiska konsekvenserna fullständigt oförutsägbara.”

Paniken syns även i de ekonomiska åtgärderna. Enligt SEB har regeringar, centralbanker och tillsynsmyndigheter världen över redan pumpat ut 17 500 miljarder dollar i krispaket. Detta motsvarar 20 procent av världens samlade BNP. Det brantaste ekonomiska fallet i historien sker trots de kanske största ekonomiska stimulanserna i historien.

Men mottagarna av dessa hutlösa summor är inte vårdpersonal som riskerar sina liv för att rädda andra, eller arbetare som förlorat jobb och inkomst. Mottagarna är huvudsakligen storföretagen. Däremot kommer vårdpersonalen, i likhet med resten av arbetarklassen, att tvingas stå för notan när statens lån ska betalas tillbaka.

Kapitalismen har gått in i sin djupaste kris någonsin. Den kan inte svara effektivt på coronapandemin och faktiskt inte ens ge folk ett jobb och tak över huvudet längre. Vårdpersonal sliter utan skyddsutrustning samtidigt som kapitalisterna enbart har ett problem för ögonen: hur de ska kunna skydda sina egna privata profiter.

Det kapitalistiska systemets fortsatta existens är oförenligt med ett drägligt liv för majoriteten av jordens befolkning.

Därför för vi fram ett revolutionärt socialistiskt svar på krisen. Gå med oss, och hjälp till i kampen för socialism.

 

Revolution

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,482FöljareFölj
1,267FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna