670 miljarder till kapitalisterna – och mer att vänta

I skrivande stund är det totala beloppet som regeringen utlovat svenska företag minst 670 miljarder kronor – en enorm summa, som kommer fortsätta öka.

Pengarna till storföretagen består bland annat av momsuppskov på 335 miljarder, kreditgarantier på 230 miljarder och statligt stöd för korttidspermitteringar på cirka 70 miljarder. Utöver detta har Riksbanken utlovat över 2300 miljarder kronor i olika lån, garantier och stödköpsprogram.

Bland bidragstagarna hittar man SAS som har räddats från konkurs med 1,5 miljarder kronor, Volvo som beräknas få 1 miljard, SKF som räknar med stöd på 40 miljoner, och Assa Abloy som räknar med att staten betalar 75 procent av kostnaden för de 1200 personer som permitterats. Samtliga företag gjorde utdelningar på många miljarder förra året. Av någon anledning förväntas nu inte deras stormrika kapitalistägare gå in med några pengar – i stället ska staten garantera deras vinster, så att de garanterat fortsätter att bli ännu rikare.

Tillväxtverket har hotat att dra in stöd för företag som delar ut vinster, men det är en symbolisk gest som knappast kommer få någon praktisk verkan. Flera företag skjuter bara upp sina utdelningar, med motiveringen att det helt enkelt inte ”passar” just nu – det är inte bra PR.

I kontrast till miljardregnet över storföretagen, har välfärden knappt utlovats mer än vad som krävs för att täcka de ökade kostnaderna på grund av krisen. Vårdarbetarna kallas hjältar, men ändå får välfärden bara några procent av vad storföretagen får.

Detta är kapitalismens logik. Så länge ekonomin drivs av privata företag som sätter sina vinstintressen framför allt, kommer arbetarklassen alltid tvingas att betala för deras kriser med nedskärningar och försämringar. Det krävs ett revolutionärt socialistiskt svar på dessa attacker, och en demokratiskt planerad ekonomi där samhällets enorma resurser kan användas för att rädda liv, inte kapitalisternas vinster.

Joseph Stameus

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,391FöljareFölj
1,174FöljareFölj
2,021FöljareFölj
708PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna