Den massiva fattigdomen i coronakrisens spår

265 miljoner människor kommer att drabbas av akut svält under 2020, beräknar FN:s World Food Programme. En global fattigdom utan motstycke följer i pandemins spår.

”Utbrottet accelererar fortfarande”, betonade WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus i början av juli. Under första halvan av juli ökade antalet bekräftade fall i världen med en miljon var femte dag.

Den största ökningen sker inte längre i den rikare delen av världen. Latinamerika står nu för mer än hälften av världens bekräftade dödsfall i covid-19. I Iran rapporterades det högsta antalet döda under ett dygn den 7 juli. I Mellanöstern som helhet var antalet fall i juni högre än de föregående månaderna sammantaget.

Enligt ILO saknar majoriteten av världens befolkning tillgång till sjukvård. De kommer aldrig att synas i den officiella statistiken på antal smittade eller döda i covid-19, för de kommer aldrig ens att testas.

I maj blev det tydligt att medicinen remdesivir kunde hjälpa fler att överleva covid-19. I ett rationellt samhälle skulle man ha ställt om industrin för att massproducera denna medicin, så att den så snart som möjligt skulle kunna nå alla världens hörn. Men under kapitalismen förhindrar tillverkaren Gileads patent effektivt att någon annan tillverkar medicinen. I juni köpte USA dessutom upp all produktion av medicinen för tre månader framåt. Enligt läckor försöker EU nu köpa tillgång till en del av medicinproduktionen. Majoriteten av mänskligheten riskerar därför att sakna tillgång till denna medicin bara för att man inte ska skada medicinbolagens profiter.

Världens imperialistmakter är samtidigt indragna i budgivning hos olika företag om rätten till de vaccin som skulle kunna produceras. Borgarklassen i de imperialistiska länderna vill få förtur till vaccinet för att kunna starta igång sina egna ekonomier så snabbt som möjligt. ”Totalnotan för det här blir nog avsevärd, men det är nog värt det säger ekonomerna”, som den svenske vaccinsamordnaren uttrycker det i SVT. Det är alltså långt ifrån säkert att ett eventuellt coronavaccin kommer att kunna spridas effektivt över hela världen.

Precis när internationellt samarbete skulle behövas som mest, har det fullständigt brutit samman. Det är en förkrossande dom över det kapitalistiska systemet. Privategendomen och nationalstaten står i vägen för att rädda hundratals miljoner människors liv.

Covid-19 var inte det första viruset i sitt slag – sars och ebola är två andra välkända virus som spreds från djur till människa, och därefter snabbt över jordklotet. En FN-rapport visade nyligen att vi kan förvänta oss att betydligt fler sjukdomar än tidigare som överförs från djur till människor, om inte miljöförstörelsen får ett slut. Trots att vi känner till problemen anses det för kostsamt att göra någonting åt saken.

Mångas försörjning och levebröd hotas till följd av den internationella krisen för kapitalismen, och antalet som går hungriga ökar explosionsartat. Redan under 2019 hade antalet människor med osäker livsmedelsförsörjning ökat till över två miljarder, enligt FN-rapporten ”Food Security and Nutrition around the World in 2020” – mer än en fjärdedel av jordens befolkning. Andelen med ”mycket osäker livsmedelsförsörjning”, som kan gå utan mat i en eller flera dagar, var nästan 750 miljoner människor.

Samtidigt har världens åtta största livsmedelsföretag betalat ut över 18 miljarder dollar i aktieutdelningar bara i år – över tio gånger så mycket pengar som FN menar behövs för att helt utrota svälten världen över. Hundratals miljoner människor riskerar alltså att dö för att några superrika människor ska bli ännu rikare.

Coronapandemin har avslöjat vidden av kapitalisternas och deras politiska representanters cynism. Om vi inte avskaffar kapitalismen under de kommande decennierna går vi en mörk och dystopisk framtid till mötes. Men de massrörelser och revolutioner vi sett de senaste åren, klimatstrejkerna, och inte minst Black Lives Matter-rörelsen de senaste månaderna visar att miljoner unga och arbetare världen över är beredda att ta upp kampen. Vi kommer att ta strid för att denna kamp ska riktas bakom ett socialistiskt program, för att en gång för alla avskaffa det kapitalistiska system som inte innebär annat än misär för den stora majoriteten av jordens befolkning.

Revolution

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,486FöljareFölj
1,272FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna