De gamla Moderaterna är tillbaka

Ett år innan valet är Moderaterna i sämre skick än på länge. I augusti tvingades Anna Kinberg-Batra avgå med bara ett år kvar till valet. Partiet får stabilt under 20 procent i opinionen, med SD i hälarna och en splittrad allians.

På Moderaternas kongress i mitten av oktober vann partiets högerflygel. Den nye partiledaren Ulf Kristersson har ett gediget CV. Under 2007 uppdagades det att han anlitat svart städhjälp. Samma år betalade Stockholms kommun 128 000 kr för hans privata resor till Kina, och året därpå snodde han via sin post i kommunen åt sig en lägenhet i centrala Stockholm som var avsedd för sjuka och hemlösa. När det kontraktet gått ut, snodde han åt sig en ny. Denna moraliska förebild ska nu leda moderaternas nymoralism.

Den nya politiken är en fullständig offensiv mot arbetarklassen på alla områden. Vi ska tvingas betala marknadshyror, få sänkta ingångslöner, lättare bli avskedade, bli hårdare övervakade, få en lägre sjukförsäkring och A-kassa under kortare tid, och samtidigt titta på medan de rikaste får ytterligare sänkt skatt.

Flyktingpolitiken är allt mer lik SD:s – flyktingar som kommer till Sverige ska inte kunna söka asyl, utan måste göra det utanför EU och få asylen godkänd innan de får komma hit. Och de ska bara få permanent uppehållstillstånd om de kan försörja sig.

Reinfeldts falska leende och ”arbetarvänliga” politik är borta. Moderaterna och borgerligheten förbereder ett frontalangrepp mot arbetarklassen, och särskilt dess mest förtryckta delar. Arbetarrörelsen måste förbereda sig på att slå tillbaka och mobilisera mot högern för en socialistisk politik.

Fredrik Albin Svensson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,163FansGilla
2,408FöljareFölj
1,203FöljareFölj
2,021FöljareFölj
709PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna