Därför gick jag med i Revolution

I denna insändare beskriver en kamrat hur han övervann sin tveksamhet, övertygades om kampen och tog upp kampen för socialism i IMT.

Efter en lång period av brinnande politiska diskussioner med min flickvän – som var organiserad kring tidningen Revolution – blev jag övertygad att följa med på ett öppet möte. Jag var skeptisk till en början och rädd för att förknippas med kommunister.

Efter allt jag lärt mig i skolan om Stalins grymheter var det inte konstigt att jag förhöll en kritisk ståndpunkt till revolutionär socialism och vad det innebar. Nu i efterhand kan jag bara känna en sådan ilska över hur förvrängd och smutskastad historien om den ryska revolutionen är och hur missuppfattade Lenins och Trotskijs idéer har blivit.

Innan jag gick med i Revolution hade jag varken varit organiserad i ett parti eller en politisk organisation. Mina politiska åsikter pendlade till höger och vänster och min bild av Karl Marx var en skäggig gubbfilosof i sällskap av andra skäggiga gubbfilosofer genom historien. Jag hade ingen aning om vad marxistisk ekonomi, dialektisk- och historisk materialism var för någonting eller vad skillnaden mellan idealism och materialism innebar.

Mina kunskaper i marxism var begränsade till skolväsendets svartmålning och det fanns ingen möjlighet för mig att introduceras till marxismen på en hälsosam grund. Som jag nämnde tidigare, var mitt medvetande präglat av skepticism gentemot socialistiska idéer överlag och det tog emot att gå på det öppna mötet, men jag bestämde mig till slut för att ge det en chans.

När jag anlände till mötet höll organisationen precis på att byta lokal och mötesrummet var fyllt av flyttkartonger. På väggarna satt det radikala posters med Malcolm X och citat som: ”The woman free from man, both free from capital”.

En kamrat frågade om jag gillade vad jag såg. Jag hummade någonting utan att svara på frågan. Min rädsla för att förknippas med organisationen var såpass stor att jag inte ens kunde medge att affischerna var snygga.

Mötet blev däremot en 180 graders vändpunkt. Temat var den egyptiska revolutionen 2011, och det som hänt därefter. Vi diskuterade massornas roll i en revolution, behovet av ett ledarskap, polisens och militärens roll under kapitalismen o.s.v.

För första gången hörde jag en logisk och sammanhängande förklaring på en till synes kaotisk och obegriplig process. Jag satt som fastklistrad med uppspända öron för att inte missa en sekund av vad som sades. Det var intressant och kunskapshöjande till en nivå jag aldrig känt någon motsvarighet till.

Under diskussionen fick jag möjlighet att ställa massor av frågor, och det var ingen fråga som var för dum att ställa. Diskussionsklimatet var extremt välkomnande och den totala bristen på fördummande blickar var ett faktum. Mötet avslutades med ett gruppfoto för att visa vårt stöd för kampen mot privatiseringar i Marocko. Precis som alla andra poserade jag med en knuten näve och eld i blicken.

Jag fortsatte att gå på möten regelbundet och stämde kontaktträffar med erfarna kamrater där vi diskuterade allt från marxistiska verk till situationen i Sverige och världen. En helt ny värld öppnade upp sig, och jag ville bara veta mer och mer. Därför bestämde jag mig för att gå med i Revolution – den svenska sektionen av IMT (International Marxist Tendency).

Sedan dess har jag insett att kapitalismen inte längre spelar en progressiv roll. Runt om i världen råder ekonomisk kris, fattigdom och förtryck. Det man möts av i massmedia är nattsvart pessimism och en total brist på seriösa förklaringar. Såväl höger som vänsterpolitiker präglas av en oerhörd förvirring. Detta har gjort mig än mer övertygad om vikten av teori och politisk skolning som genomsyrar hela Revolutions arbetssätt.

På kort sikt är den Internationella Marxistiska Tendensen fortfarande för liten för att spela en avgörande roll i världens massrörelser, men på längre sikt kan en idé vars tid har kommit få ett massivt genomslag i historiens klasstrider. Gör som mig och gå med i IMT du också, och ta dig an uppgiften att rädda mänskligheten från kapitalismens barbari!

Gör som Sam, och gå med i Revolution och IMT! Kontakta oss här.

Sam Lundberg

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,163FansGilla
2,410FöljareFölj
1,204FöljareFölj
2,021FöljareFölj
709PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna