Coronautbrottet på Northvolt: vinst före liv

Över 150 fall av coronaviruset har konstaterats med anknytning till Northvolts byggarbetsplats i Skellefteå. Men redan i oktober varnade Byggnads skyddsombud för att arbetarna trängdes på rasterna i för små och för få baracker.

I SvD riktar Pierre Klingstedt, ombudsman på Byggnads och regionalt skyddsombud, skarp kritik mot Northvolt.

– Ute på arbetsplatsen har folk försökt att hålla avstånd och använda ansiktsmask. Men det är inte så mycket värt om du sedan kommer till en fikabarack där du måste sitta nio personer på tio kvadratmeter, säger Pierre Klingstedt.

Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm delar samma uppfattning och säger att problemen börjar vid att man vid upphandling prioriterar lägsta möjliga pris.

– Vinstintresse går före arbetsmiljötänk och det är arbetarna som får ta smällen.

Lindholm menar att detta är ett allmänt problem i byggbranschen. Företagen informerar inte utländsk arbetskraft om exempelvis rätten till sjukpenning, och ger ”noll incitament att isolera sig”.

Han förklarar att det behövs rätt till full lön för arbetare som isolerar sig vid sjukdom eller symptom.

Efter att utbrottet redan konstaterats och förmågan att ta kontroll över situationen passerat har Northvolt senfärdigt börjat med regelbunden provtagning på byggarbetsplatsen och påstår att de gör sitt yttersta för att följa rekommendationerna. Men med tanke på att de fortfarande inte löst en så grundläggande sak som rastutrymmen, är detta en ren lögn. I jakten på att säkra deras profiter kommer arbetares villkor alltid att vara sekundärt.

Ett problem som Lindholm nämner är att många byggarbetare som arbetar i Sverige, inte är anställda i Sverige och därför inte lyder under Byggnads kollektivavtal. Men i stället för att bara passivt konstatera detta, borde Byggnads ledning mobilisera sina 100 000 medlemmar för en offensiv där man kan nå ut till landets alla arbetsplatser, för att kämpa för såväl grundläggande fackliga rättigheter som att införa skyddsstopp där det är nödvändigt. Utan tvivel skulle sådana kampmetoder få stort gensvar bland alla byggarbetare, och likaså bland arbetare utanför byggbranschen som står inför likadana problem. Vi måste möta kapitalets likgiltighet inför människoliv med en motoffensiv.

Isac Eriksson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,333FöljareFölj
1,126FöljareFölj
2,021FöljareFölj
699PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna