Cheferna smiter före i vaccinationsköerna

Över 20 utredningar pågår om chefer på kommunal och regional nivå och deras anhöriga som gått före i vaccinationskön – trots att de inte har några som helst patientnära arbetsuppgifter. Detta visar en slående likgiltighet för de äldre och arbetare som riskerar livet under pandemin.

När doser blir över är tanken att personal på plats ska vaccineras i första hand, och att ledig personal ska ringas in i andra hand.

Men i exempelvis Eskilstuna har fem chefer inom vård- och omsorgsförvaltningen låtit vaccinera sina anhöriga med doser som levererats till äldreboenden. En avdelningschef för vård och omsorgsboenden skyllde på att de kanske ”inte får tag på någon”. Detta dementeras av de anställda, som inte blivit kontaktade. En anställd på ett äldreboende i Eskilstuna kommun berättar att den, och flera andra i personalen, inte hade fått något samtal från den aktuella dagen.

– Jag blev upprörd eftersom jag hade kunnat bli inringd och få vaccin.

I skånska Sjöbo har tre enhetschefer fått covidvaccin trots att de inte var berättigade till det. Sjöbo kommuns HR-chef säger att det rör sig om en ”miss i kommunikationen” och framhåller att det inte var cheferna själva som beslutade att de skulle vaccineras. Även socialchefen i Svedala kommun, Leena Berlin Hallrup, har fått vaccinet ihop med sju andra chefer från kommunen, och hon försvarar sig med att ”verkanskraften i vaccinet höll på att ta slut”. Om förklaringen stämmer, visar det bara på att cheferna inte förberett vaccineringen ordentligt och därför inte haft en lista på personer som ska ringas.

I Halmstad har tio chefer fått vaccinet, samtidigt som 3500 som arbetar patientnära inte fått sin första spruta. Cheferna betonar nu att de försöker ”få fram en lista med personal som snabbt kan inställa sig och få vaccinet”. Men poängen är just att en sådan lista borde funnits från början.

I Expressen vädrar Kommunalordföranden Tobias Baudin den ilska som många arbetare garanterat känner:

– Det andas korruption när man roffar åt sig vaccinet själva och sen då med svag ursäkt skyller på att det blev några doser över. Ja, men då är det bara att fortsätta följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och beta av på listan. Det finns många riskgrupper som är oroliga och vill ha vaccinet.

Vaccinfusket är bara toppen på ett isberg av likgiltighet inför arbetarnas situation under pandemin. De chefer som vaccinerar sig före arbetarna har högre löner och betydligt bättre arbetsvillkor. De har inte själva drabbats av de nedskärningar de beslutat om under de senaste åren, som orsakat arbetarnas omöjliga situation under pandemin. Så länge vi har kapitalismen kvar är det alltid arbetarna som får ta smällen. För att avskaffa vaccinfusket – avskaffa kapitalismen. 

Emelie Alatalo

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,333FöljareFölj
1,126FöljareFölj
2,021FöljareFölj
699PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna