Chalmers till attack mot yttrandefriheten – Hjälp till att kämpa tillbaka!

Att förbjuda studenter att samlas i grupp och uttrycka politiska åsikter “för att säkra universitetet som en plats för idéutbyte”, låter som något hämtat ur en roman av George Orwell. Men detta är inte 1984 – utan Chalmers 2023.

Förutom politiska manifestationer förbjuds även all politisk affischering, enligt pressmeddelande från rektorn.

Chalmers har sedan många år ett forskningssamarbete med Saab, som tillverkar vapen och militär utrustning. Svensk vapenexport går bland annat till Israels folkmord i Gaza. 

Den 14 november var Israels största vapentillverkare Elbit inbjudna att delta på Chalmers DatE-IT – vilket verkar ha stoppats i sista minuten efter protester från studenter. Vilket sammanträffande att Chalmers samma dag förbjuder allt ifrågasättande av universitets relationer med vapenindustrin! 

Detta är i första hand ett försök att tysta alla som höjer sina röster mot den israeliska statens pågående folkmord på palestinier. I förlängningen kommer dessa metoder att användas mot alla som går emot vapenindustrins, storföretagens och den svenska statens intressen.

Vi uppmanar alla studenter att stå upp mot denna attack på yttrandefriheten och delta i solidaritetsaktioner till stöd för Palestina.

Sebastian Ingvarsson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,486FöljareFölj
1,270FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna