Brasilien: Ut med Bolsonaro – ut med kapitalismen!

Covid-19 är som ”lite feber”, menade Bolsonaro i slutet på mars. ”Brasilianare borde studeras, vi blir inte sjuka. Man ser folk som hoppar ner i kloakerna, dyker rakt ner i dem utan att något händer.” Men den 18 juni hade det officiella antalet döda i covid-19 i Brasilien passerat 46 000.

Men den officiella statistiken räknar inte in favelorna, Brasiliens kåkstäder. Här bor folk mycket trångt, och bristen på rent vatten och grundläggande förnödenheter gör det omöjligt för människor i favelorna att följa råden om hygien och social distansering.

”Vi har varit utan vatten i 20 dagar, och på vissa gator är det ännu längre. De säger åt oss att tvätta händerna, men hur kan vi tvätta händerna om vi inte har något vatten? Vi får inget stöd från kommunstyrelsen. Jag är livrädd för det här coronaviruset, jag fruktar verkligen vad som kan hända här”, berättar en boende för de brasilianska marxisternas tidning Foice Martelo.

Arbetslösheten har stigit till över 12 procent, över 6 miljoner arbetare har fått sänkningar i lön och arbetstimmar. Enligt Boa Vista SCPC kommer 52 procent av familjer inte kunna betala sina räkningar de kommande månaderna, och över 80 procent av hushållen har tvingats skära ned sina budgetar för att klara av den ekonomiska krisen.

58 procent av Brasiliens befolkning är missnöjda med Bolsonaros regering, enligt Atlas Politico. Regeringen har splittrats i frågan om hur man bäst ska rädda den brasilianska kapitalismen under pandemin.

Hälsoministern Mandetta krävde hårdare åtgärder mot virusets spridning, med stöd från 76 procent av befolkningen. Men han blev avskedad av Bolsonaro 16 april. Hans efterträdare, Nelson Teich, avgick efter bara tre veckor. Den populära justitieministern Sérgio Moro avgick också. I slutet på maj hotade också finansministern att avgå.

Den 6 juni gav Bolsonaro desperat order om att ta ned den officiella sidan som rapporterade dödsfallen i covid-19, men vek sig i slutändan för en kompromiss där sidan rapporterar nya smittade per dag men inga totala siffror.

I en intervju med IMTV förklarade den ledande brasilianska marxisten Serge Goulart:

”Delarna av den härskande klassen som stödjer Bolsonaro är väldigt begränsade. Han försöker köpa tillbaka en stor del av parlamentsledamöterna i nationalkongressen genom distribution av kontor, pengar, investeringar – allt med statskassans pengar.”

Men det var just med löften om att utrota korruptionen som Bolsonaro vann valet. Att han nu måste luta sig på mutor är ett tecken på hans regerings oerhörda svaghet. Bara ett och ett halvt år efter att Bolsonaro kom till makten, är hans regering i djup kris.

Redan i maj förra året bröt en massiv rörelse ut mot Bolsonaro-regeringens nedskärningar i utbildningssystemet. Den 15 maj demonstrerade 400 000 i Rio de Janeiro och 250 000 i Sao Paolo mot regeringen. Den 30 maj organiserade studentrörelsen demonstrationer med hundratusentals runt om i landet. Rörelsen kulminerade den 14 juni i en generalstrejk med 45 miljoner deltagare.

Det enda som räddade Bolsonaro då var att fackföreningarna och arbetarpartiet PT – med före detta presidenten Lula i spetsen – gjorde allt i sin makt för att hindra rörelsen från att gå längre. Massorna ropade ”Fora Bolsonaro!” (sv. ”Ut med Bolsonaro!”), men arbetarrörelsens ledning vägrade anta parollen eftersom de menade att ”Bolsonaro är demokratiskt vald”.

Men nu är missnöjet så stort att även PT och fackföreningarna motvilligt tvingats acceptera parollen.

”Så snart Bolsonaro ska hålla ett tal på tv, går folk ut på balkongerna och slår på kastruller och skriker ’Fora Bolsonaro!'”, förklarar Serge Goulart. ”Det är en enorm kris, och folk är fruktansvärt förbannade på regeringen.”

Med ett massivt folkligt motstånd och allt fler manövrer från den härskande klassen för att bli av med honom, är det tydligt att Bolsonaro-regeringen lever på lånad tid. Men den brasilianska borgarklassen är inte besvärad av att Bolsonaros politik dödar – vad som besvärar dem är att han gör det så uppenbart.

Bolsonaro är bara ett särskilt tydligt exempel på den brasilianska kapitalismens ruttenhet, och den härskande klassens cynism. Det räcker inte att bara byta ut honom mot en annan borgerlig politiker. För att uppnå verklig förändring räcker det inte att störta Bolsonaro – vi måste störta hela det system som han representerar.

Joseph Stameus

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,171FansGilla
2,226FöljareFölj
771FöljareFölj
2,021FöljareFölj
679PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna