Bostadskrisen göder kvinnovåldet

Höga hyror och bostadsbrist innebär att kvinnor tvingas stanna i destruktiva eller våldsamma relationer. Den stigande inflationen och höjda räntor kommer bara att förvärra situationen.

Enligt en ny rapport från Hyresgästföreningen är det kvinnor som lider mest av bristen på bostäder till rimlig hyra. Kvinnor tjänar i genomsnitt mindre än män och är därför ofta ekonomiskt beroende av sin partner. I Hyresgästföreningens undersökning anger 30 procent att de inte skulle ha råd att bo kvar vid en separation.

Redan nu lever många hyresgäster på gränsen och måste vända på varenda krona för att få det att gå runt. Enligt Hyresgästföreningen har 28 procent av hyresgästerna inte ens råd att spara.

I ett radioinslag berättar Sveriges Radio om en kvinna i Göteborg som lyckades fly en våldsam partner. Men eftersom egenavgiften för kommunens skyddade boenden var för hög tvingades hon flytta tillbaka efter några månader. Enligt Kriscentrum för kvinnor har flera kvinnor under året tvingats lämna skyddade boenden av samma skäl.

För omkring 15 procent av befolkningen går två femtedelar eller mer av deras disponibla inkomst till boendet. Om fastighetsägarna skulle höja hyrorna med 50 procent till följd av stigande räntor eller omfattande renoveringar (”renovräkning”), beräknar Hyresgästföreningen att andelen med höga boendekostnader stiger till 26 procent. Ragnar Bengtsson, bostadsanalytiker hos Hyresgästföreningen, menar att höjda hyror med 50 procent inte är ovanligt under den ”renovräkningsvåg som går genom landet”.

Hyresgästföreningen föreslår att på kort sikt höja bostadsbidraget och kontantstödet, något som naturligtvis behövs. För att lösa bostadsbristen föreslår de investeringsstöd, som ett sätt att göra det lönsamt för byggföretagen att bygga fler bostäder. Men om marknaden inte kan lösa bostadsbristen är det inte statens uppgift att gå in och rädda den med våra skattepengar. Dagens problem beror just på att bostadsmarknaden ägs och kontrolleras av kapitalister, vars enda intresse är att suga ut mer pengar från arbetarklassen.

Det enda sättet att garantera bra och billiga bostäder är att nationalisera byggföretagen och hyresvärdarna under arbetarkontroll, inom ramen för en nationaliserad och planerad ekonomi. Först då skulle man kunna bygga för behov, inte profit. Först då skulle man kunna lösa bostadsbristen.

Elias Olsson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,165FansGilla
2,330FöljareFölj
1,121FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna