Biden fäller krokodiltårar medan han stöttar folkmord

Uttrycket ”att fälla krokodiltårar” kommer från att krokodiler observerats fälla tårar när de förtär sina offer. Enligt Collins English Dictionary betyder ordspråket ”att låtsas vara ledsen eller sympatisera med någon utan att egentligen bry sig om dem”. Krokodiler framkallar tårar, men de används för att hålla ögonen rena och insmorda och är inte kopplade till känslor. Idag finns många krokodiler i mänsklig form – de kallas presidenter, premiärministrar, utrikesministrar, tidningsredaktörer och så vidare. Men Biden står tydligt ut som ledarkrokodilen.

Hans falska tårar är värre än en riktig krokodils agerande. I Bidens fall är tårarna ett utstuderat knep han använder för att lura världen att han på något sätt bryr sig om de palestinska offrens situation. Det gör han uppenbarligen inte. Men det är inte bara så att han inte bryr sig. Att säga att någon inte bryr sig antyder att de är likgiltiga inför offrens situation. Men Biden är inte likgiltig. Samtidigt som han låtsas bry sig samarbetar han cyniskt och aktivt i Netanyahus folkmordskrig, och tillhandahåller en stor del av vapnen som används i slaktandet.

Bidens regering har pratat mycket om att undvika en humanitär katastrof i Gaza, särskilt i norr där det finns en verklig risk för massvält. Vi har alla sett nyheterna om de amerikanska planerna att skicka hjälp, om planerna på att bygga en tillfällig hamn vid Gazas kust för att via sjövägen kunna skicka bistånd. Det här är inget annat än en uppvisning för medierna, ämnat att ge bilden av att de bryr sig.

Den senaste akten i denna teater är resolutionen som antogs av FN:s säkerhetsråd i måndags (25/3) där man uppmanar till ett omedelbart eldupphör. Det är dock värt att notera att ordet ”permanent” ströks ur texten på USA:s begäran i samband med att resolutionen utarbetades, och att vapenvilan endast gäller fram till slutet av ramadan den 9 april, alltså bara under två veckor. Matthew Miller, talesman för det amerikanska utrikesdepartementet, gjorde dessutom ett offentligt uttalande om att resolutionen, i den amerikanska regeringens ögon, ”är en icke-bindande resolution”. Även om den vore bindande vet vi alla att Israel öppet struntat i FN:s resolutioner många gånger tidigare, eftersom FN är ett tandlöst organ utan möjlighet att driva igenom besluten som fattas.

Bidens oro har inget att göra med död och förstörelse i Gaza eller palestiniernas lidande. Oron handlar mer om hans egna möjligheter i det amerikanska valet. Opinionsundersökningar visar att han, utöver det minskande stöd som vi såg redan före 7 oktober, nyligen har förlorat mycket mer stöd i och med sättet han hanterat krisen i Mellanöstern – något som han inte har råd med. Dessutom är han och hans rådgivare oroade över den fortsatta destabiliseringen i hela Mellanöstern och den amerikanska imperialismens försvagade ställning i regionen.

Låtsas bry sig, men fortsätta att döda

Situationen i Gaza är fruktansvärd. Bistånd, särskilt i form av livsmedel, måste så fort som möjligt komma till Gaza i mycket större mängder än vad som just nu tillåts av den israeliska regeringen. Men den omdiskuterade tillfälliga hamnen kommer inte att kunna byggas över en natt. Enligt Pentagons pressekreterare Patrick Ryder kan det ta upp till 60 dagar att slutföra byggandet. Och även när det är klart kommer leveranser med flyg och båt inte på långa vägar kompensera för lastbilsleveranser på land.

Situationen för palestinierna i Gaza är fruktansvärd. / Bild: Fars Media Corporation, Wikimedia Commons

Hjälporganisationer på plats i Gaza har beräknat att det just nu behövs minst 1300 lastbilar med förnödenheter varje dag. Men Israel blockerar leveranserna, särskilt till Gazas norra delar, samtidigt som de cyniskt försöker lägga skulden på FN-organ som UNRWA och hävdar att det är de som misslyckas med att leverera hjälpen.

Om Biden menade allvar med sin ”humanitära oro” så skulle han för länge sedan ha stoppat alla vapenleveranser till Israel och krävt att landet öppnar alla gränsövergångar till Gaza igen, så att all nödvändig hjälp kunde levereras. Men så agerar inte en krokodil.

Om Biden menade allvar med sin ”humanitära oro” skulle han för länge sedan ha stoppat alla vapenleveranser till Israel. / Bild: public domain

Allt prat om att få in bistånd är bara tomma ord utan några konkreta åtgärder. Vapenleveranserna till Israel är däremot verkliga och har inga gränser. Mängden militärt bistånd och vapenförsäljning som USA tillhandahållit Israel sedan den 7 oktober är enorm, med runt 100 vapenförsäljningar totalt.

Krokodilen Biden har inte begränsat sig till att massivt öka det militära biståndet till Israel. Han har också lett de andra krokodilerna – Sunak, Macron, Scholz, Meloni och många fler – till att kapa livsavgörande bistånd till palestinierna. USA hade, tillsammans med ett antal andra länder, redan tillfälligt fryst bidrag till organ som UNRWA – en fråga som vi tidigare behandlat i detalj.

Nu har dock palestiniernas lidande ökat ytterligare, och UNRWA är en av de viktigaste livlinorna för dem. Ändå röstade den amerikanska kongressen förra veckan, precis när behovet är som störst, igenom ett lagförslag som innebär att UNRWA kommer att vara helt utan amerikansk finansiering fram till mars 2025. Observera att USA tidigare har försett organet med 3-400 miljoner dollar årligen. Beslutet innebar också att man antog en klausul som garanterar att det militära stödet på 3,8 miljarder dollar som USA ger Israel varje år kommer att fortsätta betalas ut.

Här, i ett och samma lagförslag, ser vi Bidens cyniska hyckleri sammanfattat: inga pengar till svältande palestinier, men miljarder dollar för att betala för de bomber som dödar dem varje dag. Kontrasten mellan brådskan att skicka vapen till Israel och de små mängder bistånd som sipprar ned till palestinierna är uppenbar.

Men det finns ännu en sida av lagförslaget som antogs förra veckan. Det är uppenbart, även med den internationella borgerliga rätten som måttstock, att den israeliska militären begått krigsbrott. Obeväpnade civila har dödats kallblodigt. Desperata människor i behov av mat från de få lastbilar som släppts in har beskjutits och dödats. Sjukhus och skolor har bombats.

”Drypande av blod och smuts ur varje por”

En seriös utredning skulle utan tvekan avslöja många fler sådana brott. Men samma lagförslag som kapar bidrag till UNRWA innehåller en klausul som specifikt hotar att minska stödet till Palestinska myndigheten i framtiden (efter mars 2025) om ”palestinierna inleder en utredning som juridiskt godkänts av Internationella brottmålsdomstolen, eller aktivt stödjer en utredning där israeliska medborgare utreds för påstådda brott mot palestinier”. Senaten godkände lagförslaget förra veckan och skickade det sedan till Biden för att undertecknas och göras till lag.

Det Biden skamlöst säger till palestinierna är att de inte kommer att få någon form av rättvisa. / Bild: ISM Palestine, Flickr

Det Biden skamlöst säger till palestinierna är att de inte kommer att få någon form av rättvisa, att de inte kommer att få någon upprättelse för de kriminella handlingar som utförts av den israeliska militären. När kriget väl är över ska de inte ens våga försöka inleda sådana utredningar om de vill fortsätta få bistånd. Så nästa gång du ser Biden tala om humanitärt bistånd och visa upp en gråtmild sorgsenhet, kom ihåg att mannen du ser framför dig är en krokodil.

Det är dessa människor som styr över oss i dag, cyniska, kallblodiga, kalkylerande slaktare, som bara har ett enda intresse: att skydda den profitskapande maskinen som kallas kapitalismen, att bevara miljardärernas rikedomar och privilegier – vilket pris mänskligheten än tvingas betala. Om det innebär att de måste vada i oskyldiga civilas – i kvinnors och barns blod – för att uppnå sina mål, så kommer de inte att rygga tillbaka. Och både Biden och Netanyahu är dränkta i palestiniernas blod.

I första volymen av Kapitalet skrev Marx: ”Om pengar … ‘kommer till världen med blodfläckar på ena kinden’, så kommer kapitalet till världen, drypande, från topp till tå och ur varje por, av blod och smuts.” Det här är ännu mer sant idag än när dessa ord först skrevs.

Fred Weston

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,486FöljareFölj
1,269FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna