BB i Sollefteå läggs ned trots protester

Trots demonstrationer med 14 000 deltagare i Kramfors förra hösten och mer än 20 000 i Härnösand i våras, har landstingsfullmäktige i Västernorrland tagit ett beslut om att lägga ner BB i Sollefteå, inklusive all operativ och sluten kvinnovård. Det var ett splittrat landstingsfullmäktige som röstade igenom beslutet med 39 röster för, 36 emot samt två nedlagda röster.

John Åberg, Mikael Sjölund och My Larsson, Sollefteås representanter i fullmäktige som inte fick vara med i partigruppsöverläggningarna, bröt med den Socialdemokratiska ledningen och röstade mot nedläggningen. I Vänsterpartiets grupp, som ställt sig mot nedläggningen, var det två ledamöter, Annicka Burman och Kenneth Challis, som bröt med partigruppen och röstade för en nedläggning.

På morgonen utanför landstingsfullmäktige möttes politikerna av plakat och ett 20-tal demonstranter. Även om beslutet om nedläggningen var väntat väckte det genast starka reaktioner. Aktionsgruppen Sollefteå Framtidens Akutsjukhus meddelar att man kommer överklaga beslutet till förvaltningsdomstolen.

Till SVT säger Kerstin Brandelius från aktionsgruppen: ”Jag tycker det är så fantastiskt därför att den kraften, den orken [att fortsätta kämpa mot beslutet] den finns. Det här har varit extremt enande för hela Ådalen.”

Kim Holmstedt

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,163FansGilla
2,408FöljareFölj
1,203FöljareFölj
2,021FöljareFölj
709PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna