Bankerna gör rekordvinster – på arbetarnas bekostnad

Tre år i rad har storbankerna gjort rekordstora vinster. I augusti rapporterade Aftonbladet att storbankerna tillsammans drog in 375 miljoner – dagligen.

Vid årets slut hade de slagit ett nytt utdelningsrekord till sina ägare på omkring 70 miljarder. Samtidigt står arbetare inför sämre arbetsvillkor, bostadsbrist och nedskärningar.

Var kommer vinsterna från?

Under flera decennier efter andra världskriget gjorde borgarklassen huvudsakligen sina vinster på att investera i industri och produktion, vilket utvecklade ekonomin och skapade jobb. Men så är det inte idag.

Vinsterna kommer till största del från spekulation, framförallt på bostadsmarknaden. Enligt Aftonbladet (170816) är vinsterna på bolån sju gånger större än för tio år sedan. Bankerna utnyttjar bostadsbristen genom att låna ut ofantliga summor pengar till folk, som endast kan betalas tillbaka om priserna fortsätter att stiga. Bankernas enorma vinster på bolån är byggt på riksbankens historiskt låga styrränta, där arbetarna är de enda förlorarna. Dessutom står bankerna som långivare till markägare och byggföretag som kan göra stora vinster på byggandet.

Under 2017 gjorde de fyra största bankerna en vinst på 106 miljarder kronor, vilket enligt Boverket skulle räcka till att bygga bort bostadsbristen tre gånger om. Men en sådan utbyggnad ligger inte i kapitalisternas intressen.

Bryt med kapitalismen

I diskussionerna inför vårbudgeten 2017 talade regeringen och Vänsterpartiet om skattehöjningar för finanssektorn, för att bidra till välfärden. Men efter ett kompakt motstånd från högerpartierna – som värnar om vinsterna för sina vänner i storföretagen – backade regeringen och övergav kravet.

I höstbudgeten föreslog Socialdemokraterna med Vänsterpartiets stöd istället att försiktigt höja skatten på investeringssparkonton (ISK). Men när högern återigen protesterade kapitulerade regeringen snabbt och genomförde bara en symbolisk skattehöjning på 0,07 procentenheter.

Regeringen skryter gärna om att svensk ekonomi är inne i en högkonjunktur. Det är inte bara bankerna utan alla storföretag som slår rekord i vinster och utdelningar till sina aktieägare. Ändå gör de hårt motstånd mot minsta skattehöjning.

De massiva rikedomar som kapitalismen skapat har egentligen en enorm potential att förbättra samhället. De fyra svenska storbankerna har tillsammans ett kapital på fyra gånger BNP, alltså värdet av hela Sveriges samlade produktion på ett år. Men i kapitalisternas händer är denna massiva ekonomiska potential rent slöseri som går till spekulation eller göms i skatteparadis. Det är bara under arbetarklassens kontroll, genom att bankerna och storföretagen exproprieras, som vi kan använda resurserna rationellt för att tillgodose alla människors behov.

Esaias Yavari

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,334FöljareFölj
1,127FöljareFölj
2,021FöljareFölj
699PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna