Avvärjt försök att mörda facklig ledare i Venezuela – Kampanj för rättvisa

Måndagen den 21 maj, gick en beväpnad person in på glassfabriken EFE i Caracas och bad om att få träffa Abraham Rivas, en framstående facklig ledare och medlem av den marxistiska tendensen Lucha de Clases (Venezuelas motsvarighet till Avanti!). Rivas är generalsekreterare för nationella fackförbundet för Helados EFE (SINATRASOHE) samt generalsekreterare för den nyligen skapade Nationella fackförbundet för arbetare inom mat och dryck i de 21 olika företagen som ingår i den stora koncernen POLAR.

Den beväpnade individen kom in på fabriken och bad på ett hotfullt sätt att få träffa Abraham Rivas, personligen utanför företagets lokaler. Abraham Rivas insåg att mannen bar en pistol, som han snabbt tog från honom, och med hjälp av andra fackliga aktivister övermannades mannen, som senare identifierades som Alexander Zambrano. Arbetarna tog Zambrano till ett fackligt kontor och frågade honom om hans motiv. Genom att titta igenom meddelandena i dennes mobiltelefon fick de reda på att en annan person (senare identifierad som Robert Guedez) väntade utanför lokalen på en motorcykel. Arbetarna kallade på det Nationella bolivarianska gardet och med deras hjälp greps männen och togs i förvar. En av dem erkände att han var i besittning av ett e-postmeddelande som skickats till honom av en tredje person med detaljerade personuppgifter om Abraham Rivas och hans familj. Dessa inkluderade Rivas fullständiga namn, samt hans fru och barn, deras telefonnummer, nationella ID-kortsnummer, ålder och hans frus yrke, deras hemadress, platser han besöker, liksom registreringsnummer på hans bil och andra detaljer. I denna detaljerade dokumentation ingick också samma bild av Abraham Rivas som förekommer på hans företags ID-kort. Detta var inte en kopia eller en skannad version av hans företags ID-kort, utan snarare en kopia av själva bilden som togs vid den tidpunkt då han började arbeta på företaget och som endast Helados EFE har tillgång till. Dokumentationen hänvisade också till Abraham som ”ledare för den nya fackföreningsfederationen som bildats mot Polarföretagen”.

Ända sedan strejken på Helados EFE 2010, en strejk som Abraham Rivas spelade en ledande roll i, har man försökt ena de olika fackliga organisationerna inom Polar-koncernen. Denna federation grundades till sist i mars i år. Polar-gruppen tillhör Menedoza familjen och har en monopolställning inom produktion och distribution av livsmedel och drycker i Venezuela.

Trots mängden av bevis mot de två personer som försökte mörda Rivas, och mot två andra kvinnor, som identifierades som de som hade beställt attacken, släpptes alla senare utan åtal.

Nästkommande dag, den 22 maj, avbröt arbetare från Helados EFE sitt arbete och blockerade en motorväg utanför fabriken i östra Caracas för att protestera mot attentatet, och på fredagen den 25 maj höll andra fackliga representanter en presskonferens i Cararcas, där de anklagade företaget för att ligga bakom attacken och presenterade alla bevis som de hade. De betonade att alla bevis pekar på att företaget (POLAR) är ansvarigt. Säkerhetsvakterna lät Zambrano gå in i lokalerna med en pistol, utan visitation, trots att detta annars är normal praxis. Den dokumentation som angriparna hade fått, innehöll detaljer och bilder på Abrahams Rivas som endast kunde ha kommit från bolagets egna register.

Detta är en mycket allvarligt fall av hot mot fackföreningsaktiva, vars enda brott är att försvara arbetarnas rättigheter. Hade attacken lyckats skulle det inte ha varit första gången som revolutionära bolivarianska fackliga ledare dödats i Venezuela av chefernas inhyrda torpeder. Tidigare har de tre ledarna för UNT i Aragua, Gallardo, Hernandez y Requena, dödats i november 2008, detsamma hände sekreteraren för Toyota Workers Union i Cumana, Argenis Vazquez, som dödades i maj 2009, och många andra. Deras mördare ställdes aldrig inför rätta.

Den straffrihet och den lätthet med vilken rättssystemet (i princip fortfarande ett borgerligt system) behandlar cheferna och förnekar vanliga arbetare och bönder rättvisa, är ett av de största hoten mot den bolivarianska revolutionen.

Vi fördömer kraftfullt denna attack. Vi uttrycker vår solidaritet med kamrat Abraham Rivas och hans kamrater i fackföreningen och -federationen. Vi kräver också att bolivarianska myndigheter, ledare inom Venezuelas enade socialistparti PSUV, och ministeriet för folkets makt för arbetsmarknadsfrågor och social trygghet, ser till att detta ärende utreds grundligt och att de ansvariga ställs inför rätta.

Vi uppmanar fackliga aktivister, vänstern och solidaritetsorganisationer samt enskilda att delta i denna kampanj.

Mall på brev att skicka:

Vi är mycket oroade över rapporterna om försöket att döda Abraham Rivas, en facklig ledare på Helados EFE och Grupo Polar, den 21 maj i år i Caracas.

Vi är dessutom mycket oroade över att trots att fyra personer identifierades som inblandade i attacken och fördes till polisen, har samtliga släppts utan åtal.

Vi ber de berörda myndigheterna att se till att detta fall utreds grundligt och att de ansvariga ställs inför rätta.

Vänligen skicka mail till:

Publika Ministeriet: Luisa Marvelia Ortega Diaz: ministeriopublico@mp.gob.ve
Nationell samordnare PSUV Jorge Rodríguez jorgerodriguez@psuv.org.ve
Kontoret för president Hugo Chavez: Drsociales@presidencia.gob.ve
Med kopia till cmi.venezuela@gmail.com
Eller kontakta ambassaden för Bolivarianska republiken Venezuela.

Avanti red.

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,165FansGilla
2,330FöljareFölj
1,121FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna