”Academedia tar vår mat!”

Vad innebär det att gå på en friskola som ägs av skolkoncernen Academedia? Det kan vi på gymnasieskolan NTI Stockholm Odenplan vittna om. Det innebär att gå på en skola vars luftkonditionering och värme är så bristfällig att salarna är iskalla om vintern och kokheta om sommaren. Det innebär att komma till matsalen och inse att maten tagit slut, där det som serveras är bröd och vatten eller potatis och oliver. 

Jag är inte ensam om att känna en massiv ilska mot Academedia. Under hösten har ilskan verkligen kokat över på NTI. Det är inte bara det att maten ofta tar slut, kvaliteten på maten vi får är minst sagt av lägsta standard. Som om det inte räckte med att servera bröd och vatten till gymnasieelever, så upptäckte en elev fiskparasiter i sin laxpasta i november! 

Tidigare hade vi matkort, men nu har de bytt till cateringföretag med motiveringen att det skulle innebära en bättre kost. Men ingen elev på min skola har upplevt denna nya “sunda kost”. Det är uppenbart vad som ligger bakom de alldeles för små beställningarna på mat till skolans elever och valet av den billigaste skolmaten av sämsta kvalitet. Skolan vill spara in så mycket pengar på oss elever som möjligt. 

När jag och andra elever ser lärare behöva hämta in egna värmefläktar för att värma klassrummen och den bedrövliga matsituationen på skolan, så blir det som ett hån när Academedias representanter parkerar i dyra sportbilar utanför skolan när de kommer på besök. Jag har pratat med elever som ser vad våra problem beror på, flera jag mött har konstaterat att “Academedia tar vår mat” och att “Academedia vill bara bli rika på oss elever”. Det är inte bara en allmän känsla. Det är fakta. Förra året delade Academedia ut 185 miljoner till sina aktieägare. Lösningen är uppenbar för oss elever på NTI, vi måste sparka ut kapitalisterna ur den svenska skolan. 

Valter Karlsson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,391FöljareFölj
1,174FöljareFölj
2,021FöljareFölj
708PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna