Skyddsombud i frontlinjen

Enligt en rapport från LO har 12 procent skyddsombuden blivit trakasserade på jobbet genom bland annat sämre löneutveckling, förändrade arbetsuppgifter eller omplaceringar. Nästan en tredjedel säger att de blivit hindrade i att utföra sitt arbete. ”Man får ta skit från alla håll” säger Svein Amundsen, huvudskyddsombud vid Strängbetong i Örebro.

I augusti blev de två skyddsombuden Angelo Afonso och Kurt Wiberg uppsagda från Mohlins bussar i Knivsta efter att de kritiserat arbetsmiljön. Det var när Mohlins bussar skulle ta över entreprenadet från Björcks Bussar som de båda fick börja som provanställda. När deras provanställning tog slut fick de inte fortsätta, eftersom Björcks Bussar påstod att de misskött sina jobb.

Tyvärr är deras situation inte unik. Trots att det är förbjudet hittar arbetsgivare ofta sätt att sparka skyddsombud man tycker blivit för kritiska. Ett exempel är huvudskyddsombudet Reza Forghani som 2015 sparkades från Arriva för ”illojalitet” mot företaget.

Enligt siffror tidningen Arbetet tagit fram har sammanlagt 12 000 skyddsombud försvunnit på 8 år från LO-förbunden på Sveriges arbetsplatser. 2012 hade LO sammanlagt 64 500 skyddsombud – i dag är samma siffra 52 300. Tarek Al-Jarouchi, regionalt skyddsombud för IF Metall i Halland, säger:

”Tar man upp för mycket och ifrågasätter är det lätt att man blir förflyttad till ett annat bygge. Jag frågade vid ett tillfälle om det är så att vi utbildas för stora belopp bara för att det ska se bra ut. Svaret blev ja, och det är väldigt uppgivet. Arbetsgivarna vill ha gott rykte om sig, men det är spel för galleriet.”

Med försämringen av LAS och ökningen av andelen osäkra anställningar kommer utan tvivel mängden hot och trakasserier mot skyddsombuden att växa. Naturligtvis är det arbetsgivarna som är grundproblemet, men många är också frustrerade på sina fackförbund som inte ger det stöd och den uppbackningen som de behöver.

När Ola Brunnström, huvudskyddsombud på Pågatågen, riskerade att sparkas hotade hans kollegor att gå ut i vild strejk för att han skulle få behålla sitt jobb. På andra arbetsplatser runt om i landet ligger frustrationen under ytan och pyr. LO-förbunden behöver återigen bli kämpande organisationer som alltid tar strid för sina skyddsombud: mobilisering och stridsåtgärder – inklusive vild strejk eller hot om detsamma – måste bli standard för att försvara våra skyddsombud.

 

Alexandra Bryngelsson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,117FansGilla
2,597FöljareFölj
1,605FöljareFölj
2,185FöljareFölj
765PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna