Gör kapitalister någonsin individuella uppoffringar för att skydda sina klassintressen?

Fråga från Bo, Stockholm: Uppenbarligen är kapitalister mer intresserade av sin egen individuella profit än att gynna sin klass som helhet, men är det alltid så? Finns det tillfällen då kapitalister gör individuella uppoffringar för att skydda sina klassintressen?


Det är sant att varje kapitalist oundvikligen först och främst bryr sig om sina egna profiter. Ett av den borgerliga statens syften är därför att förvalta “hela borgarklassens gemensamma affärer” för att citera Kommunistiska manifestet.

Varje enskild stat står dock i konkurrens med borgarklassen i alla andra kapitalistiska länder och måste först och främst se till sin egen borgarklass intressen, vilket är grundorsaken till imperialistiska krig och handelskrig.

Undantaget är under revolutionära perioder, där hela borgarklassens makt är hotad. Historien har gott om exempel på hur de medvetet och samordnat fullständigt förstör hela nationers ekonomi för att underminera en regim – oavsett vad det får för effekter på vinsterna på kort sikt – eller desperat gör eftergifter för att förhindra att de förlorar allt. Borgarklassen är bara för demokratiska rättigheter så länge de leder till beslut som motsvarar deras egna intressen.

Borgarklassen förstör hellre mänsklighetens resurser än att överlämna dem till arbetarklassen. Detta är en av orsakerna till att en gradvis reformistisk övergång till socialism är omöjlig. 

Den enda lösningen är en socialistisk revolution, som både avskaffar privategendomen och nationalstaten – och upprättar en verklig demokrati, arbetarklassens revolutionära styre.


Vidare läsning:

Revolutions redaktion

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,129FansGilla
2,526FöljareFölj
1,288FöljareFölj
2,021FöljareFölj
749PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna