Vi lagerarbetare står skyddslösa inför coronaviruset

Detta är ett brev från en lagerarbetare som ställer sig bakom Revolutions kampanj #livförevinst.

Jag jobbar på en av de största livsmedelsleverantörerna i Sverige. De säger att de följer Folkhälsomyndighetens råd om hygien och social distansering, men i praktiken är det tomma ord.

När coronasmittan kom till Sverige gjorde cheferna till en början ingenting. Men en dag stod plötsligt flaskor med ytdesinfektion vid våra truckar, utan uppmaning om att använda dem. Jag började regelbundet torka av trucken när jag använt den, men kan inte veta om mina kollegor gör detsamma. De tejpade upp rutor vi ska stå i på en meters avstånd på vissa ytor, men under arbetet finns många tillfällen då vi måste stå mycket närmare varandra än det rekommenderade avståndet, och vi har inte tillgång till munskydd eller visir.

Folkhälsomyndighetens råd om att man ska hålla sig hemma om man har symptom är omöjligt att följa. Eftersom vi arbetar i en kyl går alla runt och är lite snoriga för jämnan. Så det är ingen som vet vad som bara är det normala för arbetet och vad som är symptom för Corona.

Vi har bara ett begränsat antal headset, så de delas mellan olika arbetare och olika skift. Vi har mikrofoner precis intill munnen som är en potentiell smittohärd och som går sönder om man försöker sprita av dem. Vi är uppenbarligen inte tillräckligt mycket värda för att företaget ska köpa in tillräckligt med headset för att vi ska kunna ha ett vardera.

Studier har visat att viruset kan överleva i upp till 72 timmar på plastytor. Vi tar emot och hanterar förpackad mat från flera olika länder, bland annat Italien, som sedan levereras till matvarubutiker i hela Sverige. Eftersom livsmedelsdistribution uppenbart är en samhällsnödvändig verksamhet går det inte att bara stänga lagret. Det behövs skyddsutrustning och säkerhetsrutiner för alla steg i leveranskedjan, för att inte riskera att viruset sprids genom kontaminerade varor till arbetare och konsumenter – men detta har man inte gjort.

Som lagerarbetare, medlem av Handels och Revolution, stödjer jag Revolutions kampanj och krav på att ställa #livförevinst i kampen mot pandemin.

Bengt Sundmark

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,166FansGilla
2,325FöljareFölj
1,114FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna