Vänstern står kvar trots nazisternas attacker

Den 30 november är dagen då den svenska extremhögern firar Karl XII dödsdag. Det har varit en högerextrem tradition sedan början av 1990-talet som alltid har mött stort folkligt motstånd. Tidigare år har extremhögern avstått från manifestationer och liknande aktioner eftersom det funnits en bred mobilisering av antirasister och vänsterfolk. I år var det exakt 300 år sedan Karl XII död och manifestationen som hölls i Kungsträdgården i Stockholm blev tumult.

De högerextremas fackeltåg leddes av nazistsekten Nordisk Ungdom men drog även deltagare från Nordiska Motståndsrörelsen. Den gick från Humlegården kl 19:30 och väl på plats vid Karl XII staty möttes de av slagord från motdemonstranterna. Enligt olika uppgifter uppskattades motdemonstranterna till ca 140 människor medan de högerextrema hade en uppslutning på omkring 150.

Omkring femton minuter efter att de högerextrema var på plats kastades två stycken knallskott mot antifascisterna. De landande på gräset framför oss, men inte mer än tio minuter senare kom ytterligare tre knallskott till som landande i folkmassan. Polisen ingrep och vissa av motdemonstranterna sprang från platsen. Efter detta var stämningen väldigt spänd, men ett av de tydligaste tecknen på antifascisternas kampvilja var att flera av de som sprungit ifrån platsen kom tillbaka när de upptäckte att det endast handlade om knallskott för att skrämmas.

Några inom Nordisk Ungdom hade också tagit sig in bakom motdemonstrationen, och en av dem sprang mot folkmassan med dragen kniv men stoppades och arresterades av polisen innan någon hann skadas. Ännu en av de ur Nordisk Ungdom greps under kvällen för våld mot tjänsteman. Men olika videor som sprids efter kvällens sammandrabbning vittnar om hur polisen endast tvingar tillbaka Nordisk Ungdom efter att de kastade knallskotten. Ingen arresterades, utan de trycktes bara tillbaka till deras ursprungliga plats.

Ännu en gång visade polisen att de alltid kommer skydda extremhögern. Deras huvudsakliga uppgift är inte och kommer aldrig att vara att skydda arbetarklassen. Polisen existerar för att skydda den rådande ordningen och i sista hand kapitalisternas privategendom.

Trots att nynazisterna attackerade folkmassan fanns en beslutsamhet om att inte backa. Detta är också det skydd vi har under sådana situationer. Fascismen kan bara bekämpas genom massmobilisering. Eftersom polisen inte kommer skydda oss måste vänstern och arbetarrörelsen mobilisera inför sådana här protester som gör att vi kan ta skydd i kraft av att vi är en stor massa. Folkligt motstånd har stoppat de högerextrema förut.

Ett viktigt exempel på att vänsterns motstånd har besegrat nazisterna förut var den 30 november 1991. Nazisterna gick med Sverigeflaggor och vita fanor med svastikor, men de möttes av tusentals antirasister som belägrat sig vid Karl XII staty. Detta gjorde att polisen inte kunde låta nazisternas fackeltåg gå vidare.

Men utöver massmobiliseringar måste arbetarrörelsen också sätta upp sitt eget organiserade självförsvar. Demonstrationsvakter borde placeras ut vid varje stort möte, manifestation eller demonstration som organiseras som håller uppsikt och är beredda att försvara arbetarrörelsens aktiviteter om fascisterna går till angrepp.

I sluändan måste vi inom vänstern och hela arbetarklassen göra upp med det rådande systemet för att kunna krossa nazismen. Och det måste vi göra tillsammans. Så anslut er till kampen för att avskaffa kapitalismen, det klassamhälle som tillåter och göder nazister.

Melvin Walfridsson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,486FöljareFölj
1,270FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna