Valet 2022: Partierna tävlar i rasism

”Varför har vi inte minst hundra skadade islamister, hundra skadade kriminella, hundra skadade upprorsmakare?”, frågar sig Ebba Busch. Utvisa hela familjer och genomför gryningsräder föreslår Sverigedemokraterna. Visitationszoner i förorten kräver Moderaterna. Välkommen till den mest repressiva och rasistiskt präglade valrörelsen i svensk historia.

Ebba Busch uppmaning fick till och med det annars så reaktionära polisfacket att ifrågasätta om Busch hade alla hästar hemma.

”Att en svensk politiker närmast uppmanar svensk polis att skada ett hundratal personer genom att skjuta skarpt hör inte hemma i en rättsstat”, sade Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

Extrema uttalanden börjar likna vardagsmat. Från Sverigedemokraterna till Socialdemokraterna: alla tävlar de om vem som kan vara hårdast mot förorten och bygga de högsta murarna mot de som flyr krig och fattigdom.

Gryningsräder, vräkningar och hemlig avlyssning

Sverigedemokraterna vill att polisen ska genomföra så kallade gryningsräder för att hitta flyktingar utan uppehållstillstånd. Andra nya förslag är att kunna utvisa en hel familj om en person har begått ett brott och att en ”asocial livsstil” ska vara grund för utvisning. Detta säger de innebär personer som ”brister i sina förpliktelser gentemot det svenska samhället eller utgör en särskild risk eller belastning för Sverige”, vilket gissningsvis innebär arbetslösa och sjukskrivna.

En stor del av arbetarklassen, kanske alla som är födda utanför Sverige, skulle därmed riskera att acceptera vilka arbetsvillkor som helst för att undvika att förlora jobbet och bli en ”belastning”. För kapitalisterna skulle en sådan situation naturligtvis vara guld värd.

Moderaterna vill dra in bidrag, vräka eller utvisa gängkriminella utan fällande dom, alltså utan att det finns bevis för att de faktiskt är gängkriminella. De vill också upprätta visitationszoner där polisen får visitera utan konkret brottsmisstanke. Man kan ju gissa var dessa zoner skulle upprättas och vilka som kommer att visiteras. Ett mer ärligt namn vore rasprofileringszoner.

Liberalerna, som desperat försöker klamra sig fast i riksdagen genom att förena sig med det öppet rasistiska blocket, har föreslagit att ge fastighetsägare rätten att vräka föräldrar till gängkriminella! De vill också se statlig finansiering av fler ordningsvakter, vilket som av en slump skulle gynna deras nya partiledare Johan Pehrsson, delägare i ett företag som äger ett bevakningsföretag.

Samtidigt jobbar Socialdemokraterna på att genomföra sitt 34-punktsprogram mot gängkriminalitet, där bland annat en utredning tillsatts för att undersöka möjligheterna att ge polisen rätten att använda ”hemliga tvångsmedel” (övervakning, avlyssning, dataavläsning) även utan konkret brottsmisstanke. De tillfälliga inskränkningarna av asylrätten från 2015 har gjorts permanenta och nya regler införts, som tillägget i EBO-lagen där asylsökande bosatta i utsatta områden förlorar rätten till bidrag, som ukrainska flyktingar nyligen fått erfara.

Inga av politikernas förslag kommer att leda till minskad kriminalitet eller ”ökad integration”.

Levnads­standarden mätt som disponibel inkomst i Göteborgs och Malmös mest invandrar­täta områden är nu bara hälften av städernas genomsnitt. Mer än 30 år av nedskärningar, försämringar och ökade klassklyftor har lett till växande misär inom arbetarklassens mest exploaterade lager. Det är detta som skapat större rekryteringsmöjligheter för kriminella gäng. En fortsatt högerpolitik kommer bara att göra denna situation värre, och det får vi oavsett utgång i valet.

Så länge kapitalismen består kommer det att finnas kriminalitet. I ett samhälle som romantiserar den rikaste procentens degenererade livsstil, samtidigt som kapitalismen gör det omöjligt för majoriteten att uppnå detta, kommer vissa att lockas in i kriminaliteten som ett sätt att fly misären.

Politikerna inser att deras högerpolitik inte kommer att bekämpa gängkriminaliteten. Det är heller inte syftet. Även i samhällets topp frodas en kriminalitet i form av skattefusk och ekonomisk brottslighet för svindlande summor, men den är inte intressant för politiker, polis och media. Socialdemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har studerat Sverigedemokraterna och tagit efter: det bästa sättet att komma undan med högerpolitik och försämringar är att skylla alla problemen i samhället på arbetare med invandrarbakgrund.

Rasistisk hets leder till klasskamp

Problemet för politikerna är att den enorma mängd rasistisk galla som de spyr ur sig kommer att få – och redan har fått – tydliga motreaktioner. År av försämringar och rasistisk hets har lett till en oerhörd frustration och ilska. Detta syntes i Black Lives Matter-demonstrationerna 2020, som dominerades av unga från förorterna som tröttnat på polisvåld och trakasserier.

Rasmus Paludan. Foto: News Oresund/Wikimedia Commons (CC 2.0)
Rasmus Paludan. Foto: News Oresund/Wikimedia Commons (CC 2.0)

I avsaknad av en ledning från arbetarrörelsen, när ledningen för Socialdemokraterna till och med stämmer in i den rasistiska hetsen, så är det ofrånkomligt att frustrationen också får förvirrade och destruktiva utlopp. Upploppen i samband med Rasmus Paludans koranbränningsturné är ett sådant, där reaktionära element kunde utnyttja den förbittring som många unga i förorten känner över att ständigt demoniseras och nedvärderas av politiker och media.

Som en kille förklarade för DN efter det första upploppet som följde på Paludans besök i Malmö 2020:

”Fattar du inte att vi är andra klassens medborgare? Ni släppte in oss, men sen brydde sig Sverige inte om oss … Vi är ändå instängda här. Jag har faktiskt läst vidare, men kommer aldrig att få något bra jobb. Lovar dig. Minst en gång i veckan blir man stoppad av polisen. Till slut känner man sig jagad, som ett villebråd, förstår du?”

Politikerna har inget annat än högerpolitik, krigshets och rasism att erbjuda som svar på fattigdom, bostadsbrist och omänskliga arbetsvillkor. Detta kommer att få det att brista för fler och fler arbetare och tvinga dem ut i klasskamp.

Klasskamp är också det mest effektiva motgiftet mot rasismen. När arbetare kämpar tillsammans för gemensamma intressen inser man snart vilka som faktiskt står på ens sida, och vilka som tjänar på att göra ens liv sämre: nämligen kapitalisterna och deras politiska företrädare.

Valet 2022 kommer att bli en öppen uppvisning av den härskande klassens och deras företrädares rasism. Men allt detta förbereder för en enad kamp mot dem och deras system – och den kampen kommer vi att göra allt för att påskynda.

Ylva Vinberg

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,163FansGilla
2,450FöljareFölj
1,223FöljareFölj
2,021FöljareFölj
717PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna