Vaccinmotståndet: Borgarklassen och politikerna bär skulden

Det är något djupt sjukt med ett samhälle som inte kan övertyga människor om att skydda sig själva och sina nära med att vaccinera sig.

Ända sedan pandemins början har vi fått höra från regering och myndigheter att vi alla måste ta vårt ansvar för att hjälpa sjukvården. Det är sant att läget är akut: Sedan Reinfeldt-regeringen kom till makten 2006 har en femtedel av alla vårdplatser försvunnit, och Sverige har nu minst antal vårdplatser per invånare i hela Europa. Men i stället för att utöka kapaciteten finns det i dag färre IVA-platser än före pandemin, och på landets största sjukhus är nya nedskärningar planerade.

Samtidigt som man låter situationen bli alltmer omöjlig på sjukhusen, finns det ingen hejd på antalet åtgärder och rekommendationer som drabbar vanliga människor. Vi ska vara försiktiga med att träffa vänner och familj, inte gå på bio eller konserter, inte hålla större samlingar inomhus såsom politiska möten, inte åka kollektivt, och så vidare.

Däremot vägrar regeringen att skjuta till pengar för att öka antalet avgångar i kollektivtrafiken eller skaffa fler och större lokaler till skolor och förskolor så att barn, ungdomar och lärare slipper trängas i korridorerna. Ännu mer otänkbart verkar det vara att beslagta osålda lyxlägenheter för att hjälpa de som bor trångbott, ibland med flera generationer i samma hem – eller en sådan enkel sak som att dela ut gratis munskydd och snabbtest, och bygga ut den undermåliga testkapaciteten.

Detta är den jordmån som vaccinmotståndet och coronaskepsisen lever på: att regeringen och högern uppenbart lämpar över pandemins börda på arbetarklassen.

Över hela Europa har extremhögern sett sin chans att ta ledningen i demonstrationerna mot vaccinpass och restriktioner. De lyckas vinna förtroende genom att låtsas kämpa mot vad de kallar ”etablissemanget”: politiker och myndighetschefer som medvetet döljer de verkliga konsekvenserna av sina handlingar och står i maskopi med läkemedelsindustrin, som många med rätta inte litar på. Skandalen kring vaccinet mot svininfluensan som gav barn narkolepsi har utan tvekan bidragit till detta, framför allt i Sverige som genomförde en massvaccination.

Den mest effektiva metoden för att undergräva vaccinmotståndet vore att offentliggöra all data gällande de olika vaccinerna, inklusive detaljerna i hur de produceras. Utöver att möjliggöra samarbete och snabba framsteg inom forskningen, skulle detta möjliggöra att en snabb ökning av vaccinproduktionen över hela världen till en låg kostnad. Bland annat har Indien och Sydafrika ansökt om att luckra upp upphovsrätten för att kunna producera vaccinen själva, för att ha råd att vaccinera sin befolkning.

Men vaccinjättar som Pfizer har fått hjälp av imperialistmakterna för att sätta stopp för den idén. Bara Pzizer, BioNTech och Moderna gör tillsammans mer än 1000 dollar i vinst per sekund – och vad är väl mänskliga liv mot att de rika får bli rikare?

Foto: Daniel Schuldi/Unsplash

I sammanhanget är det värt att nämna att forskningen bakom vaccinen knappast är någon ”innovation” från några ”entreprenörer” på den ”fria marknaden”, utan är statligt finansierad. Mer än 90 procent av den finansiering och forskning som behövs för att ta fram vaccinen sker på statligt finansierade universitet. Därtill kommer direkta bidrag till företagen. Pfizers vaccin togs exempelvis fram av det tyska företaget BioNTech genom 375 miljoner dollar i stöd från den tyska staten. Därefter var det bara att kamma hem profiterna: vaccinet kostar 1,18 dollar per dos att producera – och man säljer det för nästan 20 dollar per dos. Samtidigt som inte mer än nio procent av Afrikas befolkning blivit fullvaccinerad, beräknas Pfizers vinst på coronavaccinet till 36 miljarder dollar, bara för 2021.

I samma solidariska anda har den brittiska tv-kanalen Channel4 avslöjat att Pfizer spridit lögner, bland annat att AstraZenecas (långt billigare) vaccin kan orsaka cancer: allt för att öka sina marknadsandelar, även om förtroendet för vaccinen i allmänhet sjunker.

Profiter går i alla lägen före liv för den härskande klassen och deras representanter. När de försöker peka finger mot de som inte vaccinerar sig eller inte följer restriktioner, handlar det inte om någon plötslig omsorg om folkhälsan. Det handlar helt enkelt om att skylla ifrån sig: att få en del av arbetarklassen att tro att en annan del av arbetarklassen är problemet.

Vaccinpass och moralistiska omdömen från samhällets värsta hycklare kommer inte att övertyga folk om att vaccinera sig. Arbetarklassen kommer bara att lita på åtgärder mot pandemin om de själva bestämmer över och genomför dem. Därför säger vi:

  • Avskaffa alla patent och gör forskningen om covid-19 och vaccinen till allmän egendom. Nationalisera de stora vaccinföretagen och sjukvården under arbetarkontroll.
  • Nej till vaccinpass och inskränkningar i demokratiska rättigheter. För arbetarkontroll på alla arbetsplatser, där arbetarna kan bestämma demokratiskt om, när och hur man ska vidta obligatoriska åtgärder såsom att kräva vaccinering.
  • Smittsäkra arbets- och studieplatser: beslagta lokaler för att kunna öka utrymmet per arbetare eller elev; minska klassernas storlek i skolorna och investera i ordentlig ventilation.
  • För verkliga satsningar på välfärden: 300 000 nya anställningar i offentlig sektor.

Sveriges tio rikaste personer ökade sina förmögenheter med 371 miljarder kronor, bara under 2021. De pengarna skulle i teorin räcka till att finansiera varenda åtgärd ovan. Men det finns bara ett sätt att komma åt dessa summor: ta kontrollen över bankerna och storföretagen som ett första steg för att avskaffa kapitalismen.

Fredrik Albin Svensson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,166FansGilla
2,325FöljareFölj
1,114FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna