Uttalande: Solidaritet med Ukrainas antifascister

Den kontrarevolutionära Maidan-rörelsen i Ukraina förde en högernationalistisk regering till makten, som innehåller nyfascistiska element. Den nya regeringens provokativa politik mot den rysktalande befolkningen i Sydöst och på Krim pressade dem mot ett avskiljande. Putins reaktionära kapitalistiska regering i Ryssland utnyttjade detta för att gynna sina egna intressen.

Med fullt stöd från Washington, London och Berlin har Yatseniuk-Turchynov-Poroshenko-regeringen genomfört en politik som innebär inskränkta demokratiska rättigheter. De har också lanserat en så kallad ”antiterroristoperation” mot sitt eget folk i Donbass, som inkluderat bombningar och artillerield mot civila områden.

Fascistiska och nazistiska paramilitära gäng och privatarméer, finansierade av individuella oligarker, har inkorporerats i statsapparaten och getts straffrihet för deras våldsamma aktiviteter. Vänsteraktivister, kommunister och fackföreningsaktiva har attackerats, kidnappats och mördats medan deras kontor har attackerats, plundrats och bränt ned, vilket tvingat deras organisationer att gå under jorden. Detta kulminerade med massakern i Odessa, där minst 48 människor (inklusive medlemmar i KPU, Komsomol och Borotba) dödades av fascistiska paramilitära gäng.

Man har lanserat en juridisk attack mot Ukrainas kommunistiska parti – en organisation som fick 2,6 miljoner röster i de senaste parlamentsvalen – med det uttalade målet att förbjuda partiet och dess symboler. Den kommunistiska organisationen Borotba har redan tvingats under jorden efter att dess kontor har rannsakats och några av dess ledande aktivister utsatts för kidnappningsförsök.

Internationella Marxistiska Tendensen uttrycker sin fullständiga solidaritet med det antifascistiska motståndet i Ukraina och lovar att mobilisera bredast möjliga lager av arbetarrörelsen och ungdomen över hela världen till försvar för de demokratiska rättigheterna för de som kämpar mot myndigheterna i Kiev.

Vi tror samtidigt bestämt att en verklig antifascistisk rörelse bara kan byggas på den proletära internationalismens grundval och att den måste kopplas till kampen mot kapitalismen. Den enda lösningen för arbetande människor i Ukraina finns inte i nationalism (varken ukrainsk eller rysk), som splittrar dem och gör att oligarkerna kan få igenom sin politik, utan i stället i den vänskapliga enheten mellan arbetare från olika nationella grupper och som talar olika språk, vilket grundas i erkännande för och respekt av deras kulturella och språkliga rättigheter. Detta innebär exproprierandet av oligarkerna, ett återställande av det kollektiva ägandet och avskaffandet av kapitalismen i Ukraina, vilket skulle ha en kraftfull effekt också i Ryssland.

  • Solidaritet med det antifascistiska motståndet i Ukraina
  • Ned med den NATO- och EU-backade regimen i Kiev som genomför ett krig mot sin egen befolkning
  • Stoppa kriget i Donbass
  • För arbetarklassenhet fast grundad i proletär internationalism
  • För exproprieringen av oligarkerna och byggandet av en planerad ekonomi under demokratisk arbetarkontroll
  • För ett socialistiskt Ukraina, för ett socialistiskt Ryssland – arbetare i hela världen förena er!

Enhälligt antaget av Internationella Marxistiska Tendensens världsmöte i Aten, 29 juli-3 augusti 2014.

Internationella Marxistiska Tendensen

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,166FansGilla
2,326FöljareFölj
1,117FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna