Utförsäkringarna skördar offer

Sara var 33 år när hon tog sitt liv efter att ha drabbats av psykisk ohälsa och nekats sjukpenning. Tyra var bara 20 år när hon tog sitt liv efter att Försäkringskassan nästan halverat hennes assistanstimmar, trots att hennes sjukdom förvärrats. En ny studie visar att hälften av de som utförsäkras drabbas av självmordstankar.

”Det är upprörande. Sjukpenningen är ett system som ska hjälpa människor som blir sjuka. Det ska inte vara ett system som gör att man blir mer sjuk” säger författaren till studien, Niklas Altermark, i en intervju med SVT.

Det var i juli 2008 som den borgerliga regeringen skärpte reglerna för sjukförsäkringen. Som en konsekvens utförsäkrades över 86 000 personer på mindre än fyra år, och sedan dess har situationen för sjuka och funktionshindrade som nekas ersättning förvärrats. 2015 beslutade regeringen Löfven att sjukfrånvaron skulle begränsas till i snitt nio dagar per person och år, och antalet avslag ökade med 510 procent mellan 2014 och 2017, från 5513 till 33677.

”Det är som ett lotteri,” säger läkaren Ingvar Blix i TV4, som sagt upp sig i protest efter att vart fjärde sjukintyg han skrivit ifrågasatts. Avslag, kompletteringskrav och ändlöst pappersarbete har lett till en våg av uppsägningar inom läkarkåren.

2018 rapporterade ETC om hur ett försäkringskontor i Stockholm använde sig av en så kallad ”avslagskvot”: om man som handläggare nådde upp till ett visst antal avslag belönades man med en ekonomisk bonus. Detta är bara ett exempel på hur regeringens politik slår mot de mest utsatta i samhället genom att pressa Försäkringskassan att avslå sjukpenning.

Samtidigt görs inget för att förebygga att människor blir sjuka från första början. Personalbrist, otrygga anställningar och höjd pensionsålder kör arbetare in i väggen. Enligt Arbetsmiljöverket dör 500 personer varje år till följd av arbetsrelaterad stress.

Problemet är att kapitalismen alltid kommer att sätta storföretagens och bankernas vinster framför människors behov. Vi står inför en ny lågkonjunktur, och borgarklassens politiska representanter kommer inte att tveka inför att låta arbetare, studenter, sjukskrivna, arbetslösa, pensionärer och de allra mest utsatta i samhället betala för krisen.

Vi måste ta kamp för sänkt arbetstid, sänkt pensionsålder, tryggare anställningsformer och en sjukförsäkring värd namnet. Kampen för en human sjukförsäkring måste kopplas samman med kampen för socialism – ett samhälle där inte arbetare sliter ut sig, blir sjuka eller tar livet av sig på grund av kapitalisternas hänsynslösa vinstjakt.

John Gordon

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,165FansGilla
2,330FöljareFölj
1,121FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna