USA: Därför väljer marxister inte det ”mindre onda”

Trumpadministrationens katastrofala hantering av coronapandemin, statens våldsamma repression mot Black Lives Matter-protesterna och växande arbetslöshet har gett Trumps väljarstöd en rejäl törn. Men oavsett om det blir Donald Trump eller Joe Biden som vinner valet den tredje november, kommer landet gå mot djupare kriser och mer lidande för vanliga arbetare.

2020 har varit ett år av kaos och kris för USA – världens mäktigaste kapitalistiska land. Skälvningarna från de kraftiga svängningarna på börsen, handelskriget med Kina och EU och Black Lives Matter har märkts av i hela världen. Under tiden har Trump konsekvent fört en politik för de rika, med massiva stödpaket till banker och storföretag samtidigt som miljontals amerikaner förlorat både arbete, inkomst och sjukförsäkring.

Trots allt detta finns fortfarande möjligheten att Trump blir omvald: opinionsmätningar visar att Bidens chanser mot Trump är ungefär lika stora som Clintons 2016. Det är tydligt att Bidens i princip icke-existerande valplattform, i stort byggd på att ”inte vara Trump”, inte varit lika entusiasmerande som Demokraterna hoppats på. De kampanjar på idén att Trump utgör ett ”unikt hot” mot den amerikanska demokratin, och att det enda sättet att ”återuppliva nationens själ” är att rösta bort honom. Vi delar de amerikanska arbetarnas ilska mot Trump, men frågar oss samtidigt – vad ska ersätta honom?

Joe Biden byggde sin politiska karriär på att framställa sig själv som arbetarklass. I själva verket är han en av de mest korrupta opportunisterna inom Demokraterna. Som senator snärjdes han tidigt av USA:s privata fängelseindustri och föreslog bland annat att tre- och fyrdubbla strafflängden för flera brott, att fler ska ges dödsstraff och att privata fängelser ska kunna neka intagna högre utbildning. Att flytta offentliga medel (skattepengar) till privata fickor har varit ett av Bidens signum, oavsett om det gällt fängelser, sjukvård eller skola.

Under Bush röstade han för krigen i Irak och Afghanistan. Som Obamas vicepresident var han delaktig i tusentals drönarattacker i Somalia, Yemen och Pakistan, med hundratals civila döda varje år. Biden har inte heller haft några problem med att låta lobbyister från vapenindustrin, militären, läkemedelsindustrin, försäkringsbolagen och finansmarknaden bidra ekonomiskt till hans kampanj.

Det finns tusen andra skäl att inte rösta på Biden: hans abortmotstånd, hans anti-fackliga kamp, frihandelsavtalen, bostadspolitiken, nepotismen, sexismen och rasismen. I allt väsentligt är han precis som Trump.

Trots detta förespråkar vissa självutnämnda ”socialister” en taktisk röst på Biden. Deras främsta argument är att det skulle vara lättare att pressa en administration ledd av Biden åt vänster. Den statliga repressionen mot demonstranter och vänsteraktivister påstås bli mildare med Demokraterna vid makten, och detta skulle i sin tur underlätta organiseringen av ett nytt parti. Men var finns bevisen som talar för detta? Biden har opportunistiskt uttalat sitt stöd för Black Lives Matter-protesterna, men föreslår bara ytliga reformer som inte kommer att leda till någon minskning av polisens dödliga våld mot svarta. Han är emot rörelsens krav på mindre pengar till polisen, och har i mer än två decennier krävt fler poliser på gatorna. Att Obamas administration, på uppdrag av stora energibolag, mötte protesterna i Standing Rock 2016 med brutalt och hänsynslöst våld är bara ett exempel på att Demokraterna aldrig är emot statens våld när det är nödvändigt för att skydda kapitalismens intressen.

I motsats till liberaler motsätter vi oss inte Trump för att han hotar USA:s borgerliga demokrati, vi motsätter oss Trump på grund av hans ständiga attacker mot den amerikanska arbetarklassen. Av samma anledning motsätter vi oss Biden. Som den amerikanska författaren Gore Vidal en gång sade: ”Det finns bara ett parti i USA, Egendomspartiet… och det har två högerflyglar: Republikanerna och Demokraterna”. Avsaknaden av ett verkligt arbetarparti i USA är en avgörande fråga för klasskampens utveckling. I det läget är det ett mycket allvarligt misstag att ingjuta illusioner i det Demokratiska partiet. I bästa fall kommer Bidens attacker bara vara mer finslipade, täckt i snygg retorik och de smulor man skulle ge en del av arbetarklassen kommer bara tas direkt ur handen av en annan del av klassen.

Miljontals söker just nu ett utlopp för den ilska som byggts upp mot det politiska etablissemanget. Glöm inte att landets största väljargrupp faktiskt är de som inte röstar alls! Arbetarklassen behöver ett genuint arbetarparti som kan fånga upp missnöjet bland de som annars riskerar att radikaliseras av högern. Ett arbetarparti som framstår som ett verkligt alternativ kommer att kunna växa explosionsartat under de klasstrider som väntar. Beväpnat med ett marxistiskt program kommer ett sådant parti att spela en ledande roll i den socialistiska världsrevolutionen. Ut med Demokraterna och Republikanerna, framåt mot den amerikanska revolutionen!

John Gordon

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,163FansGilla
2,453FöljareFölj
1,225FöljareFölj
2,021FöljareFölj
717PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna