Ung Vänster: Ungdomen behöver kamp och marxism

Ung Vänster har efter valet fått många nya medlemmar. I Göteborg- och Bohusläns distrikt har man fördubblat sitt medlemsantal. Dessa nykomlingar är ungdomar som är besvikna och arga över att den borgerliga regeringen kunde sitta kvar och över att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen. Detta är vad Ung Vänster borde göra för att behålla dem och skola dem till kadrer.

1) Studier

Först och främst måste man skola in de nya medlemmarna. Om man ska kunna ge sig ut på flygbladsutdelningar och bokbord och prata för Ung Vänsters politik så behöver man självklart lära sig om vad förbundet tycker. Men det behövs mer än så. Oftast i ung vänster så får man bara lära sig grunderna, lite om socialism och feminism, och sedan går man rakt in på dagspolitik. Kämpa-Lär och kampanjhandledningar är inte tillräckligt. Ung Vänster borde tidigt introducera marxistiska texter, så att man läser och diskuterar dem tillsammans, annars blir det bara ett fåtal som har läst, och kan, marxismen. Om Ung Vänster verkligen ska kunna leda kamp och kunna erbjuda en förklaring till arbetslöshet, kris och SD:s framgång så behöver förbundet bli mycket bättre på de marxistiska studierna. Man måste studera det gemensamt, inte lämna det till individen att studera på egen hand endast. Man behöver också studera historia, för att lära sig av tidigare strider och studera andra länder. Vad som händer i Grekland, Iran, Frankrike och Latinamerika kommer förr eller senare till Sverige.

2) Vettiga aktiviteter

Ofta blir kampanjandet i Ung Vänster ganska ensidigt. Man delar ut flygblad, har bokbord och affischerar. Många medlemmar, speciellt om de inte skolas in tillräckligt, förstår inte alls meningen med att vara med i en organisation som inte gör något annat än affischeringar och flygbladsutdelningar, eftersom det känns som att man inte gör någon skillnad. Visst behövs bokbord och liknande, men det är viktigt att erbjuda andra aktiviteter också. Framförallt måste man vara vakna när det väl händer något, om det är nedskärningar på gång någonstans eller liknande, är det viktigt att vi är där tidigt och driver frågan. Att visa att vi kan göra skillnad och bedriva kamp är viktigt för att behålla och skola in medlemmar men också för att vinna nya medlemmar.

3) Kampanjer

De kampanjer man driver måste vara relevanta och peka på en väg framåt. Det var absolut rätt att driva en antirasistisk kampanj efter valet, men frågan är om man inte vunnit fler medlemmar om man hade utformat den på ett annat sätt. ”Håll ihop mot rasism!”-kampanjen hade kunnat ge fler nya medlemmar om den dels hade haft någon annan slogan än ”Håll ihop!” och om den hade varit mer inriktad på att ge en djupare förklaring till varför SD kom in i riksdagen, pekat på kopplingen till klassamhället, kapitalismens kris och arbetarrörelsens misslyckande att erbjuda ett alternativ.

4) Valanalys

Hittills verkar valanalysen mest handla om att S är för höger och att nu måste vi organisera mot högerregeringen. Ung Vänster måste organisera människor, ja. Men aktivism kommer inte lösa arbetarrörelsens kris. Visst behöver hela arbetarrörelsen kämpa mer, organisera mer. Men man behöver också bedriva en poltik som visar en väg framåt. En väg ur kris och arbetslöshet. En väg, inte tillbaka till innan 2006, en väg framåt. Den vägen är mot socialism. Ung Vänster måste bedriva en socialistisk poltik, man måste föra fram kritik mot kapitalismen. Man måste ha ett mål för kampen, inte bara kämpa, man måste veta hur man ska ta sig till målet, annars kommer man aldrig dit. Ung Vänster måste sammankoppla kampen för de dagliga reformerna med kampen för socialism. Det borde vara läxan vi lär oss av valet. Arbetarrörelsen måste visa vägen framåt, inte bakåt. Det borde vi komma fram till på kongressen nästa år.

Ylva Vinberg

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,391FöljareFölj
1,175FöljareFölj
2,021FöljareFölj
708PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna