Terrorattentatet i Stockholm – symptom på ett döende system

Klockan 14:53 på eftermiddagen den 7 april åkte en lastbil rakt in i Åhlens City efter en vansinnesfärd på Drottninggatan i Stockholm. Fyra personer har dött och 15 skadats, varav nio allvarligt. Vi fördömer detta terrorattentat med all kraft och våra sympatier är med alla som drabbats.

Under kvällen stod Stockholm stilla. Människor fick promenera när tunnelbanor och pendeltåg slutade gå. Åhlens stängde flera varuhus, och teatrar och biografer stängde. Många höll sig hemma, och under hashtaggen #openstockholm spreds erbjudanden om tak över huvudet och transport för de som fastnat i stan. Stockholmsborna visade en spontan solidaritet, även om många var chockade och skärrade av den dramatiska händelsen. På söndagen hölls en manifestation för att hedra offren, med en uppslutning på tiotusentals deltagare.

Polisen har gripit en 39-årig man som är misstänkt för attentatet. Mannen ska ha erkänt och även uttryckt sympatier för den reaktionära terrorsekten ISIS, och de har nu gripit ytterligare en person.

Ökad repression är ingen lösning

Foto: Frankie Fouganthin. CC BY-SA 4.0Attacken i Stockholm är den senaste i en rad liknande med fordon. Den första var i Nice i juli, när en man körde en lastbil in i en folkmassa som firade den franska nationaldagen och dödade 86 människor. Attacken hade troligtvis organiserats i samarbete med ISIS, som tog på sig ansvaret.

Detta följdes av attacken i Berlin i december, där en islamistisk terrorist stal en lastbil för att köra rakt in i julmarknaden vilket resulterade i 12 döda och 56 skadade, och senare attentatet i London den 22 mars, där en man körde en bil rakt upp på trottoaren, och mördade sammanlagt fem personer. Dagen därpå lyckades man stoppa en man från att genomföra ett liknande attentat i Antwerpen i Belgien.

Media och politiker har varit snabba att skylla attackerna på ”massinvandringen” och muslimer, och tar händelser som dessa till intäkt för att öka övervakningen och ge polisen större befogenheter. I Storbritannien ökade man övervakningen av sociala medier, medan man i Tyskland beslutade att öka övervakningen av asylsökande och inskränka vissa asylsökandes rörelsefrihet.

I Sverige har polisen och Säpo under flera år gradvis givits ökade befogenheter, genom såväl Ipred och FRA som de lagar som togs efter attentatet i Paris 2015, som inkluderade bland annat just ökad övervakning. Och redan har liknande krav rests i Sverige. SVT intervjuade ”terrorismforskaren” Peder Hyllengren, som tyckte att ”extremism möter för litet motstånd i Sverige”. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson öppnade samtidigt upp för att förbjuda samröre med terrorlistade organisationer.

Ökade befogenheter för polisen innebär ökade befogenheter att trakassera alla så kallade ”misstänkta terrorister”, det vill säga allt som oftast muslimer. Vi har sett exempel på hur polisen har försökt ”stoppa terrorism”, efter Parisattentatet 2015 när Säpo gick ut offentligt med namn och bild på en man misstänkt för terrorism, som sedan visade sig vara helt oskyldig. År 2011 stormade nationella insatsstyrkan fyra barnfamiljers hus i Göteborg på inrådan av Säpo, allt på grund av en person som påstått sig höra samtal om planer på ett bombattentat, men som också det visade sig vara helt falskt.

Den gripna 39-åringen har tidigare florerat i Säpos utredningar, men avskrivits. Detta visar att det inte går att förebygga terrorism genom mer övervakning, så länge man inte övervakar samtliga svenskars förehavanden minut för minut.

Det fåtal unga män som blir islamistiska terrorister blir ofta det just på grund av den rasistiska diskriminering de får utstå i Sverige och andra länder i Europa, i kombination med att europeiska länder gått ihop med USA för att bomba sönder stora delar av deras hemländer. Att öka polisens befogenheter att ”bekämpa terrorism” gör det ännu lättare för islamisterna att rekrytera fler till deras vanvettiga terrororganisationer, och det är i själva verket vad dessa grupper räknar med och hoppas på – splittring längs religiösa linjer snarare än klasslinjer.

Hyckleri från högsta nivå

Foto: Christiaan Triebert CC BY 2.0Samtidigt som vi uttrycker sympati med de drabbade, måste vi prata om bakgrunden till attacken. Terrorismen är inte sprungen ur intet, och den islamistiska fundamentalismen är inte skapad ur någon särskild kultur bland folken i Mellanöstern, utan huvudsakligen ur USA-imperialismens interventioner i regionen.

De imperialistiska länderna har varit inblandade i att finansiera, bygga upp och utbilda grupper som är direkta föregångare till ISIS. Detta var från början ett sätt att bygga ett alternativ till den kommunistiska och vänsternationalistiska tradition som tidigare hade en massbas i regionen. De gav materiellt stöd till talibanerna i Afghanistan under 80-talet, en direkt föregångare till al-Qaida och det som senare blev ISIS. De har i nutid gett sitt stöd till flera olika islamistiska grupper i det syriska inbördeskriget, däribland al-Nusra-fronten.

Men länder som Frankrike, Storbritannien, Tyskland, och i viss mån Sverige bär också ett ansvar. Samtliga dessa länder har bidragit med trupper eller stöd i USA-imperialismens invasioner av Afghanistan 2001 och Irak 2003, som destabiliserade hela regionen. Inte minst regeringen Löfven bär ett ansvar. Den genomför just nu långtgående närmanden till den amerikanska imperialismens samarbetsorgan Nato, som till sin lista av brott numera kan lägga aktivt deltagande i den saudiska ödeläggelsen av Jemen.

Saudiarabien har tidigare varit bland de största marknaderna för svensk vapenexport. Hösten 2015 gjorde regeringen en stor sak av att inte skriva på något nytt avtal. Men för att tina upp de ”kyliga” relationerna har därefter otaliga handelsdelegationer åkt dit, och man har bildat ett svenskt-saudiskt affärsråd. I oktober 2016 berättade SVT att Stefan Löfven, Marcus Wallenberg (vice ordförande för investmentbolaget Investor) och Maria Rankka (vd för Stockholms handelskammare) tillsammans skulle dit på besök, för att ytterligare förbättra relationerna. Wallenberg är en av de som tjänar mest på den svenska vapenexporten.

Samtidigt som regeringen och högern kallar till sammanhållning mot terrorn, samarbetar de alltså med det land som i årtionden varit bastionen för den islamistiska fundamentalismen och reaktionen i Mellanöstern – och en direkt uppbackare av ISIS. Man exporterar även vapen till Pakistan, där militären har olika former av samröre med otaliga islamistiska miliser, och Förenade Arabemiraten, som just nu ihop med Saudiarabien bombar Jemen tillbaka till stenåldern.

Fascister vädrar morgonluft

Hetsen mot muslimer och fler polisinsatser kommer också att uppmuntra till fascistiska angrepp. Efter Kalla Faktas program där de påstod att Al-Azharskolan i Stockholm lät pojkar och flickor sitta separerade från varandra på skolbussen, uttalade sig politiker mycket hårt om skolan på grundval av obekräftade uppgifter. Det tog inte lång tid innan fascistiska Soldiers of Odin dök upp utanför skolan, och en mamma till en flicka på skolan sa till DN:

”Jag blev så fruktansvärt rädd när jag förstod åt vilket håll det så kallade avslöjandet som Kalla Fakta gjorde i tisdags barkade åt. Jag tänkte, nej, nu får vi ett nytt Trollhättan, det dyker upp någon galning som tror att vi är ett gäng analfabeter som indoktrinerar våra barn. Bara timmar senare stod Soldiers of Odin vid skolgården.”

Hetsen mot muslimer föder bara mer terrorism. I Sverige skedde det senaste terrordådet i oktober 2015, när en maskerad nazist med svärd gick till attack mot mörkhyade på en invandrartät skola. Trots att tre personer dödades valde Säpo att inte rubricera attentatet som terrorbrott, till synes bara på grund av att det var en vit terrorist med rasistiska motiv. Precis som med de hundratals asylbränder som andra nazister tänt på under de senaste åren, markerar man att det är mindre viktigt så länge det är ”svenska” killar som mördar, spränger bomber och startar mordbränder.

SD och deras rasistiska svans kommer försöka använda detta för att smutskasta muslimer, men de glömmer att den högerextrema terrorism som deras sympatisörer står för, kostar ungefär ett liv om året i Sverige. Det största terrorattentatet i Skandinavien under modern tid genomfördes av Breivik på Utöya, och riktade sig mot ungdomar från arbetarrörelsen. För de döda spelar det mindre roll om högerextremisterna bekänner sig till islam eller nazism.

På frontlinjen mot ”öppna Sverige”

Foto: Frankie Fouganthin. CC BY-SA 4.0Efter att det framkommit att den misstänkte mannen var just en flykting som skulle skickas tillbaka, kräver nu både Socialdemokraterna och högern fler poliser, hårdare lagstiftning och utökade kontroller. Men det är uppenbart att detta inte förhindrar terrordåd. En inte alltför vågad gissning är att utvisningsbeslut påskyndade den misstänkte mannens radikalisering, precis som ett utvisningsbeslut pressade en psykiskt instabil man till att utföra dubbelmordet på Ikea i Västerås 2015.

I januari begick en asylsökande ensamkommande 16-årig pojke självmord i Vännäs, och dagen efter försökte ytterligare två unga ensamkommande asylsökande pojkar ta livet av sig. Enligt kampanjgruppen ”Vi står inte ut” finns det slutna grupper på sociala medier där ensamkommande planerar kollektiva självmord. Men inga särskilda utredningar tillsätts för att komma tillrätta med dessa skriande missförhållanden.

Låt oss komma ihåg att S+MP-regeringen gått i täten när det gäller att bygga högre murar mot flyktingar, genom gränskontrollerna, försämringarna av asylrätten och EU. EU har gett 27 miljarder euro till Turkiet för att minska mängden asylsökande (personer i behov av skydd) och upprätthålla en mur mot omvärlden som skulle göra Donald Trump själv stolt. Bristen på lagliga inresevägar till EU tvingar människor att resa i undermåliga båtar över Medelhavet i flykt från terror och kaos – där ISIS är en av många grupper de flyr ifrån. Denna statliga terrorism kostade i genomsnitt 15 liv varje dag förra året.

Regeringens och högerns uttalanden om att försvara det ”öppna Sverige” är ett rent hyckleri. Det är ett öppet hån mot alla de flyktingar som förvägras sin lagliga rätt till fristad och skickas tillbaka på grund av de inskränkningar av asylrätten som regeringen infört. Sverige är inte mer ”öppet” eller ”demokratiskt” än andra europeiska länder. I den mån det finns något ”öppet och demokratiskt” i Sverige att försvara, står regeringen och högern i första ledet för dess avskaffande.

Det är en lögn att vi kollektivt ”står upp mot terrorismen”. Vi kan inte någon enhet med den regering som säljer vapen till Saudiarabien, eller med den härskande klassen som stöttat dem från första början. Vi kan inte stödja deras kår av poliser som försvarar deras makt och privilegier, ser mellan fingrarna med nazistisk terror och utvisar flyktingar till misär, förföljelse eller säker död. Marxister kämpar för en verklig samling mot terrorismen — som bara kan vara den internationella arbetarklassens enhet i kampen mot detta parasitära system.

Avskaffa rasismen och fundamentalismen – avskaffa kapitalismen

Under kapitalismen är det normalt med ekonomisk krigföring, genom tullar, avtal och handelsbarriärer. Men USA-imperialismens försvagning har rubbat styrkeförhållandena, och skapat ett utrymme för nya aspiranter på makt i Mellanöstern — som Turkiet, Ryssland, Iran och Saudiarabien. I Syrien, Libyen och Irak beväpnar imperialistmakter olika grupper i ett krig om att ta kontroll över centrala handelsvägar eller resurser.

Terrorismen är ett symptom på kapitalismens kris. I Mellanöstern kopplar högerextremistiska islamister sin retorik till islam och framställer sig gärna som antiimperialister. Men dessa människor har aldrig haft något att göra med antiimperialism. Faktum är att islamistisk fundamentalism har alltid varit ett verktyg för västvärldens imperialism i Mellanöstern. Utan direkt stöd från västvärldens imperialism och deras knähundar i Mellanöstern, skulle dem inte överleva en enda dag.

En ny ekonomisk kris står och väntar runt hörnet, där fattigdomen och eländet sprider sig, där högerextrema grupper kan bränna asylboenden ostraffat och där polisen kan prygla människor i förorten ostraffat – i ett sådant läge är det inte märkligt att det finns en liten, om än marginell, publik för dessa gruppers idéer i Europa. I den meningen är de högerextrema nationalisterna och de islamistiska fundamentalisterna beroende av varandra för att polarisera samhället längs nationella och religiösa linjer snarare än klasslinjer.

Vår första uppgift är att stå emot alla försök att använda terrorattentatet för att inskränka demokratin, öka övervakningen eller ge polisen fler befogenheter. Detta är inte bara verkningslöst mot terrorism, utan kommer kunna användas mot alla som den borgerliga staten upplever som fientliga. Det inkluderar vänsteraktivister, men också på sikt vanliga arbetare som strejkar eller demonstrerar. Regeringen försöker redan koppla ihop nazistisk och islamistisk terrorism med vänsterns självförsvar under den kreativa beteckningen ”våldsbejakande extremism”.

Vår andra uppgift är att besvara propagandan från den SD-svans som kommer försöka använda terrorattentatet för att hetsa mot muslimer och invandring. Vi måste förklara att de verkliga ansvariga till kaoset i Mellanöstern befinner sig i Europa och USA, som cyniskt förser de mest reaktionära elementen med pengar och vapen för att främja sina egna intressen. De flyktingar som kommer hit måste vi organisera och dra in i en gemensam kamp, mot våra exploatörer och förtryckare i den härskande klassen.

Det finns inget annat sätt att stoppa terrorismen på än att krossa det system som skapar den. Kapitalismens kris drar in hela världen i arbetslöshet och fattigdom, men också krig och misär. Rosa Luxemburg sa en gång att mänskligheten står inför valet mellan ”socialism eller barbari”, vilket är en passande beskrivning av den nuvarande situationen. Den enda utvägen är en socialistisk revolution, och det enda sättet att hedra offren för terrorattentatet i Stockholm och förebygga fler dåd är att kämpa för socialismens seger i Sverige och internationellt.

  • Mot rasism och försök att splittra arbetarklassen!
  • Ned med islamistisk terrorism och imperialism!
  • Mot kapitalismens barbari – för en socialistisk revolution!

Uppdaterad 2017-04-11

Revolution

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,166FansGilla
2,325FöljareFölj
1,114FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna