Ta strid mot marknadshyror!

Mitt under brinnande coronakris har regeringen tillsatt en utredning om att införa fri hyressättning vid nyproduktion. Enligt en utredning gjord av Hyresgästföreningen 2018 skulle marknadshyror leda till en hyreshöjning på i snitt 46 procent i Stockholm och en hyreshöjning på 32–50 procent i Göteborg.

Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder har förklarat vad det skulle innebära:

”Redan innan pandemin hade människor svårt att efterfråga nyproduktionen och i dag betalar många mellan 50 och 60 procent av disponibel inkomst i hyra. Att då lägga ett förslag som kommer höja hyrorna och ge färre lägenheter och mer pengar till fastighetsägarna är helt vansinnigt.”

För att protestera mot förslaget har Hyresgästföreningen startat kampanjen ”Säg nej till regeringens hyreschock.” Det är bra att Hyresgästföreningen tar initiativ mot förslaget. Men om de tycker att det är så viktigt, framstår det bara som ännu mer märkligt att ledningen den 4 februari valde att avsätta hela styrelsen för Hyresgästföreningen Väst och senare uteslöt deras ordförande Kristofer Lundberg. Hyresgästföreningen Väst hade anordnat demonstrationer och möten mot marknadshyror som blivit väldigt framgångsrika. Problemet verkar vara att socialdemokraterna i Hyresgästföreningens topp blev nervösa av den hårda kritiken mot regeringen.

Om man ska stoppa förslaget om marknadshyror räcker det inte med namninsamlingar, utan man måste mobilisera till demonstrationer och en levande kampanj som engagerar så många som möjligt.

Vänsterpartiet har från sitt håll hotat att fälla regeringen om man går vidare med förslag om en friare hyressättning. Den 11 januari sa Jonas Sjöstedt till Aftonbladet ”Vi kommer inte vika oss en tum. Vill regeringen ha ett nyval om marknadshyror och anställningstrygghet, då får de det”, vilket de nu säger sig stå fast vid. Till SVT säger vice partiorförande Nooshi Dadgostar:

”Det är ofattbart hur regeringen mitt i en nationell kris, där människor blir av med jobbet, där många är oroliga för nära och kära, kan gå fram med en utredning om att kraftigt höja människors hyror.”

Men baserat på hur V-ledningen agerat tidigare finns det stor risk att det stannar vid tomma hot nu också. Det är dags att gå från ord till handling. Det som behövs är inte fler parlamentariska manövrer från V där de försöker tvinga regeringen till reträtt. Det som behövs är masskamp på gator och torg, och inte bara för att stoppa marknadshyror. Man borde också ta strid för att införa hyresstopp och förbjuda vräkningar för alla som nu förlorar sin inkomst.

Högern och regeringen påstår att marknadshyrorna är nödvändiga för att lösa bostadsbristen. Men som hyresgästföreningens undersökning visar skulle det bara leda till högre hyror. När vi nu står inför en kris där bostadspriserna redan faller, där allt fler förlorar sina inkomster, kommer byggbolagen inte ha något intresse av att bygga fler lägenheter.

Om regeringen menar allvar med att vilja lösa bostadsbristen, skulle de omedelbart expropriera alla bostäder som står tomma och upplåta dem till de som behöver. De största bostadsbolagen skulle behöva nationaliseras, för att se till att bygga billiga bostäder åt alla. I stället för att höja hyrorna, skulle man införa kraftiga hyresregleringar – ingen ska behöva betala mer än en fjärdedel av sin inkomst i hyra. Det skulle var ett verkligt program för att avskaffa bostadsbristen.

Alexandra Bryngelsson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,166FansGilla
2,326FöljareFölj
1,117FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna