Sverigedemokraterna vill avskaffa skyddsombuden

I Sverige måste det på varje arbetsplats med fler än fem anställda finnas ett skyddsombud, vars uppgift är att säkerställa att arbetsmiljön är så trygg som möjligt för arbetarna. Det kan till exempel handla om att förebygga olyckor på arbetsplatsen, att säkerställa arbetarnas trygga och rättvisa anställning och att fackliga avtal följs. Arbetare, organiserade genom fackförbund, väljer därför den arbetskamrat man tror bäst kommer kunna tillvarata ens intressen gentemot arbetsgivaren. Detta vill Sverigedemokraterna ändra på.

Sverigedemokraterna vill avskaffa den grundläggande fackliga rättigheten att välja vem som ska representera en, vilket är ett led i deras politik för att minska fackens inflytande på arbetsplatserna. Även de regionala skyddsombuden ska bort, och ersättas med så kallade oberoende arbetsmiljörådgivare. Detta öppnar upp för att skyddsombuden direkt eller indirekt ska utses av arbetsgivaren, vilket innebär att arbetarna förlorar möjligheten att lägga skyddsstopp om företaget försöker få en att arbeta under farliga förhållanden.

Föga förvånande har detta förslag länge stått på Svenskt Näringslivs önskelista.

När skyddsombuden hör till facken blir de en maktfaktor, men klipps banden till facket så ger det fritt rum för arbetsgivaren att öka sin profit via försämringar för arbetarna. Det här är en arbetarfientlig politik.

Men det är också exakt vad man kan förvänta sig. Sverigedemokraterna är ett främlingsfientligt högerparti som i alla frågor bedriver en särskilt rasistisk borgerlig politik. De har under de senaste åren konstant trappat upp hetsen mot förorterna och de delar av arbetarklassen som bor där, i ett försök att skylla samhällets alla problem på invandrare. De försöker vända arbetare mot arbetare och distrahera från det verkliga problemet – högerpolitiken och det kapitalistiska systemet. Liksom alla andra högerpartier gör de allt i sin makt för att förhindra arbetarklassens gemensamma kamp.

Varje förbättring vi sett, vare sig det gäller arbetstimmar, föräldraledighet eller löner, har arbetarklassen fått kämpa hårt för att uppnå. Sverigedemokraternas politik skulle bara leda till ytterligare försämringar, nedskärningar och en ökad rasistisk hets. Ett faktiskt arbetarparti skulle kämpa för fackens, och därmed arbetarnas, fullständiga kontroll över arbetsplatsen och samhället.

 

Elsa Rohlén

Emilia Enroth Henriksson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,483FöljareFölj
1,265FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna