Svar till högertroll: Strejka mot folkmordet i Gaza! 

Snart har tiotusen dött i Israels bombningar. Hälften av alla bostäder är förstörda eller skadade. Nästan två tredjedelar av befolkningen är på flykt. En hel nation är försatt i massvält – allt med den svenska regeringens stöd. Därför går vi ut i strejk varje tisdag klockan 13:30, och vi uppmanar alla studenter att delta.

Det är svårt för högern att öppet ta ställning för folkmord, fördrivning och massvält. Därför försöker de klistra epitetet “antisemitism” på allt och alla som protesterar mot det. 

Senast i raden är Elias Nilssons artikel “AF måste peta Marxistiska Studenter” i Lundagård. Förutom att vara höger och därför för Israels bombningar, verkar han av något skäl ha en personlig vendetta mot kommunister och ägnar mängder av tid åt att hitta på löjliga anklagelser mot oss (kolla bara hans twitter). 

Vi ska försöka vara så tydliga att även detta högertroll förstår. 

Vi är kommunister. Därför motsätter vi oss allt förtryck, all exploatering och därmed naturligtvis alla sorters rasism. Vi kämpar för varje nations, för varje folks, för hela mänsklighetens frigörelse. 

Den förtryckare vi kämpar mot i Palestina är den israeliska härskande klassen – som också förtrycker de israeliska arbetarna. Israel är lika ojämlikt som USA. 

Netanyahus regering är hatad av många israeler, och det har pågått massprotester hela året mot honom. Det är allmän kännedom att hans regering aktivt stärkt Hamas i Gaza i syfte att splittra den palestinska motståndskampen. Denna regering är både det palestinska och det israeliska folkets fiende. 

Några klargöranden

Elias Nilssons artikel påstår att vi skulle vilja utplåna Israel. Det vi vill utplåna är den härskande klassens systematiska fördrivning, förtryck och exploatering, genom att ta makten ifrån dem. Vi kämpar för en socialistisk federation i Mellanöstern – som är det enda som skulle kunna bli en trygg plats för alla folk: araber, judar och alla andra som befolkar denna oerhört mångfacetterade del av jorden. 

Intifada är arabiska för ett massuppror, en revolution. Under första intifadan 1987 reste sig palestinierna mot alla odds, genomförde massdemonstrationer och en mäktig generalstrejk som bland annat helt stannade Israels byggsektor. Över hela Palestina bildades motståndskommittéer i varje kvarter. Och de “terrorvågor” som Elias Nilsson pratar om, skedde inte mot israeler, utan mot palestinier. Hela 9000 arresterades i en våg av blodig repression, när den israeliska härskande klassen såg sitt styre hotat. Det är palestiniernas tradition av masskamp mot förtryck som slagorden om intifada handlar om. 

I ett desperat försök att hitta stöd för sin uppmaning börjar Elias Nilsson orera om historien om antisemitism på svenska universitet. Han glömmer att nämna att det var högern som drev antisemitismen i Sverige. Socialister och kommunister spelade den centrala rollen i den antinazistiska rörelsen, liksom i smugglingen av flyktingar till Sverige från Nazityskland. 

Sättet som högern talade om judiska flyktingar då, är för övrigt slående likt hur Kristerssons regering och Sverigedemokraterna talar om flyktingar idag. Förslag som angiverilagen, visitationszoner, att låsa in asylsökande på mottagningscenter och så vidare går i exakt samma riktning.

Nilssons prat om “folkmord” och “etnisk rensning” syftar bara till att dölja att detta just är vad palestinierna systematiskt utsätts för i årtionden, med imperialismens stöd. Bara under Nakba 1948 tvingades 750.000 palestinier fly. Redan före den nuvarande bombkampanjen levde 5,9 miljoner palestinier som flyktingar världen över. I sitt eget hemland har man trängts in i två gigantiska utomhusfängelser (Västbanken och Gaza), som mest av allt liknar helvetet på jorden. 

Därför bör alla studenter strejka

Redan en vecka efter att Israels nuvarande bombningar började förklarade FN att Gazas invånare hade en liter vatten och ett par brödbitar per dag att leva på. Sedan dess har krisen blivit mycket värre.

Israel har stängt av elen, så sjukhusen måste drivas med bränsledrivna generatorer. Men Israel släpper inte in bränsle i Gaza. Resultatet är att sjukhus efter sjukhus stängs ned i en fullskalig mänsklig katastrof.

Utan bränsle försvinner också tillgången på rent vatten, då även avsaltningsanläggningarna är bränsledrivna.

Alla västvärldens imperialistmakter, från USA till Storbritannien och Frankrike, har gett sitt fulla stöd till Israel. Likaså den svenska regeringen.

Sedan förra året exporterar Sverige vapen till Israel, och för högermän som Johan Pehrson räcker inte detta – han kräver mer vapen, mer förstörelse, mer massmord. Detta är för övrigt inte unikt: Sverige exporterade vapen till saudierna under Bin Salmans folkmord i Jemen, liksom just nu till Turkiet så att Erdogan kan dränka kurdernas kamp i blod. 

Majoriteten av dessa vapen säljs av Wallenbergsföretaget Saab, som Lunds universitet tecknade avtal med 2018. 

Israel är beväpnat till tänderna av alla världens imperialistmakter. Palestinierna kan inte själva stoppa det. Det är upp till oss i väst att ta striden mot vår egen imperialism, till palestiniernas stöd: med uttalanden, organisering, demonstrationer och strejker.

Vi uppmanar alla studenter att gå ut i strejk 13:30 varje tisdag:

  • Mot folkmord, fördrivning och massvält av palestinier! 
  • Mot den svenska imperialismens stöd till Israel! Mot universitetets samarbete med den svenska vapenindustrin!
  • Mot den israeliska ockupationen och imperialismen! 

Revolution Lund

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,422FöljareFölj
1,210FöljareFölj
2,021FöljareFölj
711PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna