Studenter ska inte behöva betala för coronavirusets konsekvenser

Om din skola eller ditt universitet stänger på grund av coronaviruset kommer du att förlora ditt studiemedel, enligt de regler som CSN presenterade den 9 mars. Detta riskerar att ställa tiotusentals studenter i en oerhört svår ekonomisk situation. Vi kräver att reglerna rivs upp och att alla studenter som tvingas vara hemma får fullt CSN.

Den 12 mars stängde Danmark alla högskolor och universitet, och det är inte osannolikt att Sverige kommer att följa deras exempel om smittspridningen inte avtar. CSN har meddelat att de i sådana fall kommer att stoppa utbetalningen av studiemedel till studenterna.

”Om skolan stänger kan du i många fall fortsätta studera, antingen genom självstudier eller genom andra former av studier, exempelvis distansstudier via internet. I så fall påverkas inte din rätt till studiestöd. Om utbildningen upphör och du inte kan fortsätta studera har du inte rätt till studiestöd under den tid som skolan är stängd,” förklarar CSN på sin hemsida.

Inte nog med att studenter ofrivilligt missar sin utbildning – de ska dessutom förlora sin inkomst.

Det enda sättet att få behålla sitt CSN är om man har ett läkarintyg på att man ska hållas isolerad.

”Om det blir omöjligt för dig att bedriva dina studier på grund av att läkare beslutat om åtgärder enligt smittskyddslagen kan du i vissa fall ha rätt att behålla ditt studiestöd. Exempelvis om en läkare beslutar att du ska hållas isolerad.”

I Stockholms län har man dock beslutat att unga utanför riskgruppen inte ska testa sig eller ta sig till närmaste vårdinrättning. Anders Tegnell, statsepidemiolog, förklarade för Sveriges radio att detta successivt kommer att utökas till att gälla hela Sverige i takt med att smittan breder ut sig. Studenterna kommer alltså inte att kunna få läkarintyg på att de har insjuknat.

En undersökning från 2015 av Universitets- och högskolerådet förklarar att ”Nästan var tredje heltidsstudent upplever i hög eller mycket hög grad ekonomiska svårigheter”. Enligt en artikel i SVT från 2019 går studenter redan back med 270 kronor i månaden. Utan studiemedlet skulle det vara omöjligt för många att få ekonomin att gå ihop.

Med detta i åtanke är det helt orimligt att CSN inte skulle betala ut studiemedel och lån under ett pågående pandemiutbrott. Det kan leda till att studenter blir skuldsatta, tvingas avbryta sina utbildningar och flytta eller till och med hamna i hemlöshet.

Det är också orimligt att förvänta sig att studenter skulle kunna hitta en ny försörjning på så kort varsel, samtidigt som flera arbetsgivare vädjar de anställda att gå ner i lön och arbetstid på grund av den nära förestående krisen.

Vi har sett i Italien hur offentliga sammankomster förbjuds och caféer stängs ned, men att folk ändå tvingas gå till jobbet. Arbetsgivare vägrar samtidigt betala för nödvändig skyddsutrustning. Profiten framför allt! Nu riskerar svenska studenter också att drabbas.

Sveriges förenade studentkårer (SFS) har redan sagt att de motsätter sig beslutet:

”SFS prioriterar att inga studenter ska förlora sin försörjning. Vi har varit i kontakt med utbildningsdepartementet… Om lärosäten börjar stänga ner verksamhet förväntar vi oss att regeringen agerar för att alla studenter ska behålla sin inkomst. Vi ska fortsätta hålla kontakt med regeringen och CSN och följa vad som händer.”

Det är bra att SFS tar tydlig ställning i frågan, men det räcker inte. Ett så allvarligt förslag som indraget CSN kräver mer åtgärder från SFS än ”samtal med utbildningsdepartementet”. Man måste klart och tydligt avvisa detta försök att tvinga studenter att betala med förlorad inkomst och ta kamp mot detta beslut.

Marxistiska Studenter har tagit initiativ till en namninsamling där vi uppmanar alla som vill motsätta sig detta vansinne att skriva under, både som privatpersoner men också organisationer och fackförbund som vill försvara studenternas villkor. Vi kräver att regeringen river upp beslutet och att alla studenter som tvingas vara hemma på grund av coronaviruset får fullt CSN.

Skriv under namninsamlingen här.

Marxistiska Studenter

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,485FöljareFölj
1,272FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna