Storbritannien: Torypartiet kommer mötas av klasskamp när de inte kan hålla vad de lovat

Det brittiska valresultatet i december uttryckte en djup ilska i samhället. Men Torypartiet, som fortsätter nedskärningarna, kommer snabbt att märka att de inte kan kväsa denna ilska. Detta lägger grunden för massiva klasstrider.

”Är det bara jag eller blir det mer och mer galet där ute?”

”Det är helt klart en spänd stämning. Folk är upprörda. Folk kämpar för att kunna hitta ett arbete. Detta är hårda tider”, svarade socialarbetaren.

Trots att dessa rader kommer från filmen Joker, är de en kraftfull beskrivning av verkligheten, inte bara i USA utan även i Storbritannien.

En massiv ilska

Det finns en massiv ilska i hela samhället, som uttryckts genom brexitomröstningen, den skotska självständighetsomröstningen och det senaste valet.

I valet övertygades till och med vissa personer som röstat Labour hela sitt liv att i stället lägga sin röst på Torypartiet. Detta var ett rop på hjälp, som uttrycker de så kallat ”bortglömdas” desperata längtan efter en förändring.

Vissa köpte Boris Johnsons lögner om att Torypartiet skulle lyfta hela Storbitannien och på så sätt hjälpa de områden som förstörts av avindustrialiseringen.

Men dessa illusioner i Boris Johnson och Torypartiet kommer inte att vara länge. Torychauvinismen och brexitanhängarnas flaggviftande kommer snabbt att sköljas bort av kommande händelser.

Sprickor i fasaden

Bara veckor efter valet har det uppstått sprickor i fasaden. ”Jag känner mig sviken…jag tror att vi glömts bort. Vi är inte viktiga nog”, sa Kelly Green, en tvåbarnsmamma som tidigare röstat på Labour men som i december röstade på Torypartiet för första gången i sitt liv.

Kelly och 128 andra arbetare blev varslade efter att BondsHold – ett järn- och stålföretag – blivit försatta i konkurs.

BondsHold hade tre fabriker: en i Alston i Cumbria, en i Crook i Durham County och en i Scunthorpe. Alla dessa områden valde in parlamentsledamöter från Torypartiet i det senaste valet. Två av områdena sågs som en del av Labourpartiets så kallade ”röda mur”, men som nu blivit blåa.

De varslade arbetarna har inte sett röken av dessa Torypolitiker. ”När nöden är som störst, var är de människor som har inflytande?”, sa Kelly Green.

Tydligen hade de konservativa parlamentsledamöterna från dessa valkretsar träffat näringsministern Nadhim Zahawi för att be om hjälp, men hade då fått höra att ekonomiskt understöd var uteslutet. I slutändan lämnades arbetarna i sticket.

I verkligheten kommer Tories löften om ett lyft att visa sig bli det motsatta, en fortsättning på en process som pågått under en lång tid. Trots allt snack, kommer de som ”glömts bort” även i fortsättningen att glömmas bort av Torypartiet.

Bild: Socialist Appeal

Svikna löften

Många av dessa arbetare röstade på Torypartiet men möts av svikna löften och likgiltighet från Downing Street. Detta är vad alla arbetare har att se fram emot i Torypartiets Storbritannien.

55 av de 58 platser i parlamentet som de konservativa ökade med i december vann de ifrån Labour – några för första gången någonsin.

De lyckades tack vare falska löften. Men dessa kommer avslöjas en efter en. Även Johnsons mantra om att ”få brexit gjort” kommer lämna en dålig eftersmak när ekonomin vänder nedåt. Exempelvis har Jaguar Land Rover nyligen meddelat att de kommer minska produktionen på två fabriker.

Detta kommer att öka den ilska som redan existerar, till nya explosiva nivåer. Det kommer att öka misstänksamheten och leda till minskat förtroende för politikerna i Westminister, som redan anses bryta alla sina löften.

Det nya normala

Financial Times rapporterade att Storbritannien riskerar ett underskott på 12 miljarder pund till 2022–23 i offentlig sektor, baserat på Bank of Englands dystra prognos för tillväxten. Torypartiet pratar om att låna 100 miljarder pund för investeringar. Men bara HS2, det planerade bygget av järnväg för höghastighetståg, kommer sluka den summan. ”Det finns inga pengar”, sa en före detta regeringstjänsteman.

Om de tvingas diskutera att höja skatten kommer det att leda till splittringar i Torypartiet. Samtidigt vill finansministern hålla ett hårt grepp om pengapåsen och har beordrat alla departementen att genomföra nedskärningar på 5 procent.

Allt detta kommer sätta Torypartiet på prov under de kommande månaderna, när regeringen tvingas vänja sig vid ”det nya normala” av låg tillväxt, inga investeringar, låg produktivitet och fortsatta nedskärningar.

Efter att ha svikits av Torypartiet och högerpolitiker inom Labourpartiet kommer arbetarklassen att nå en bristningsgräns. Nästa gång kommer ilskan riktas mot Tories och mot det kapitalistiska etablissemanget.

Klasskamp

Valet i december var bara en ögonblicksbild. Vi befinner oss i en period av snabba och plötsliga vändningar. Saker och ting kan och kommer förändras väldigt snabbt.

Storbritannien rör sig i riktning mot en social explosion. Den brittiska kapitalismen befinner sig i en prekär situation. Världskapitalismen är i kris och hotas av en ny global nedgång.

De revolutionära utbrotten i Frankrike, Chile, Ecuador, Hongkong, Libanon, Irak och en rad andra länder visar vad som komma skall.

Vi måste förbereda oss inför detta perspektiv av ökad klasskamp. Vår uppgift är inte att laga kapitalismen utan att göra oss av med den.

Rob Sewell

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,166FansGilla
2,325FöljareFölj
1,114FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna